Cuketa je skvělou sezónní zeleninou. Schováte ji nejen do slaných, ale i sladkých receptů. Perník je oblíbenou klasikou. Díky cuketě bude tenhle typicky český moučník krásně vláčný. Skvělý je i samotný, ale my jsme ho posunuli na vyšší level přidáním lehkého tvarohového krému.
1 porce obsahuje
- 266 kcal
- 28 g sacharidů
- 14 g tuků
- 7 g bílkovin
Na 16 porcí
- 1,5 hrnku cukety
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku ječné mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 čajové lžičky perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do perníku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 balení nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 balení lučiny
- mražené lesní ovoce
Postup
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
-
Cuketu nastrouháme na jemno a pomocí čisté utěrky z ní vyždímáme vodu. Tím zajistíme, že se nám perník nesrazí a zůstane nadýchaný.
-
Do jedné mísy dáme všechny mokré suroviny, do druhé mísy všechny suché.
-
Potom smícháme vše dohromady.
-
Vlijeme na plech, který jsme předem lehce vymazali olejem a vysypali hrubou moukou.
-
Pečeme přibližně 45 minut.
-
Zatímco se nám perník peče, nachystáme si krém. Ten připravíme jednoduše vyšleháním tvarohu, Lučiny a lžíce cukru.
-
Po upečení perník necháme vychladnout a potřeme krémem. Ještě než si na něm pochutnáme u odpolední kávy, necháme ho pořádně vychladit.
TIP: Perník skvěle chutná s kyselejším lesním ovocem. To si totiž dobře rozumí s jemnou chutí krému.