Světoví sušenkoví odborníci by tyto drobné krásky pravděpodobně nazvali scones (tradiční skotské pečivo, které si ve Spojeném království užívají při čajových dýcháncích). Vy jim ale klidně můžete říkat prostě sušenky. A vychutnat si je můžete třeba i u kávy. Jak jen je libo.
Využijte sezóny a zapečte si dovnitř pár jahod, díky kterým budou sušenky krásně šťavnaté. A bílá čokoláda? Ta má sezónu celoročně. Tak hurá do toho a dobrou chuť!
1 porce obsahuje
- 85 kcal
- 12 g sacharidů
- 3 g tuků
- 2,5 g bílkovin
Na 34 porcí
- 150 g špaldové mouky
- 170 g ovesných vloček
- 30 g vanilkového proteinu
- 120 g práškového sladidla
- 1/2 balení kypřicího prášku
- 120 ml mléka
- 1/2 šťáva z citrónu
- kůra z 1/2 citrónu
- 1 vejce
- 50 g kokosového oleje
- 30 g pistácií
- 200 g jahod
- 50 g Vilgain bílé čokolády
- 50 g práškového sladidla
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 2 lžíce mléka
Postup
-
Troubu předehřejeme na 230 °C. -
Nejdříve společně smícháme suché ingredience – mouku, vločky, proteinový prášek, sladidlo, kypřící prášek a citrónovou kůru.
-
K suché směsi přidáme mléko, citrónovou šťávu, vejce a kokosový olej.
-
Vypracujeme lepivé těsto, do kterého přimícháme pistácie a jahody nakrájené na požadované kousky.
-
Z těsta uválíme kuličky o průměru asi 3 cm. Přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem tak, aby mezi nimi byla alespoň 3 cm mezera. Kuličky lehce zmáčkneme lžičkou.
-
Sušenky pečeme asi 15 minut.
-
Mezi tím si připravíme polevu. Ve vodní lázni roztopíme bílou čokoládu. V ní důkladně rozmícháme sladidlo, mléko a bílou čokoládu. Hotovou polevou poléváme ještě teplé sušenky.