Tak jednoduché a tak výborné! Nadýchané těsto s jemnou oříškovou chutí díky špaldové mouce, s voňavým bazalkovým pestem a táhnoucím se sýrem. Tak dobré, že jich půlka zmizí z plechu dříve, než stihnou vychladnout.
1 porce obsahuje 1 šnek
- 212 kcal
- 23,7 g sacharidů
- 9,2 g tuků
- 9,7 g bílkovin
Na 15 porcí
- 215 ml mléka
- 10 g třtinového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 2 vejce
- 7 g soli
- 275 g špaldové mouky
- 175 g celozrnné špaldové mouky
- 20 g másla
- 125 g bazalkového pesta
- 200 g sýru
- 2,5 špetky tymiánu
- sůl
Postup
-
Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme lžičku cukru, sušené droždí, promícháme a necháme pár minut stát.
Ve větší misce si smícháme obě mouky, přidáme vajíčko pokojové teploty, rozpuštěné máslo, sůl a vzejitý kvásek. Vypracujeme těsto, přikryjeme a přibližně hodinu ho necháme odpočívat, dokud dvojnásobně nezvětší svůj objem.
-
Těsto rozválíme na obdelník (náš měl velikost 45x35 cm), potřeme ho bazalkovým pestem a posypeme nízkotučným sýrem (například Leerdamer, který má velmi přijatelná makra). Jemně posolíme a můžeme přidat třeba nasekaný tymián.
-
Těsto pevně srolujeme a pomocí nitě nebo ostrého nože nakrájíme na 15 ks. Šneky pokládáme do vhodné nádoby na pečení a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
-
Nejlepší jsou čerstvé a teplé, druhý den doporučuji přihřát je pár sekund v mikrovlnce. Dobrou chuť!