Vánočka ze špaldové mouky

Šárka Červinková
Šárka Červinková před měsícem
2
100 min.
Uložit recept
Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří a neměla by chybět na žádném vánočním stole. My jsme si pro vás připravili tradiční recept na vánočku ve zdravějším kabátku se špaldovou moukou, kokosovým cukrem a plnou ořechů. Nejlépe chutná s teplým kakaem a potřená vrstvou kvalitní marmelády. Už se vám sbíhají sliny jako nám? Pojďte se do ní pustit! 😊

1 kus

  • 298 kcal
  • 37,4 g sacharidů
  • 12 g tuků
  • 8,8 g bílkovin

Ingredience

Na kvásek
Na těsto
Ostatní

Postup

  1. Nejprve si zaděláme kvásek. Mléko v kastrůlku zahřejeme, aby bylo vlažné (na 30-40 stupňů). Nesmí být horké! Do mléka rozsypeme droždí, přidáme 1 čajovou lžičku cukru a špaldové mouky. Kvásek promícháme, přikryjeme utěrkou a dáme ho odpočinout na přibližně 10 minut na teplé místo

    Vánočka ze špaldové mouky.

  2. V míse smícháme společně špaldovou mouku, kokosový cukr, vanilkový prášek a špetku soli. 

  3. Máslo necháme rozpustit a dáme vychladnout, aby nebylo horké. 

  4. Uprostřed suché směsi vytvoříme důlek a vložíme do něj žloutky. Přidáme i náš vzešlý kvásek a promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo a vlašské ořechy.

  5. Vypracujeme hladké elastické těsto. Může to trvat i několik minut.

    Pokud by se těsto zdálo moc řídké, přisypeme trochu polohrubé nebo špaldové mouky. Těsto by mělo být pevné, aby se s ním dalo dobře pracovat.

  6. Těsto dáme kynout na teplé místo alespoň 45 minut.

  7. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kusů. Z jednotlivých kusů těsta uvalíme 6 válečků.

    Vánočku upleteme dle návodu v tomto videu.

    https://www.youtube.com/watch?v=Wd_H6ivFAGA

    Vánočka ze špaldové mouky

  8. Upletenou vánočku potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.

    Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 - 40 minut dokud nebude vánočka krásně hnědá.

  9. Upečenou vánočku propícháme špejlí a necháme vychladnout.

  10. Vánočku podáváme s kvalitním džemem nebo marmeládou. Vyzkoušet na ní můžete náš Vilgain džem bez přidaného cukru nebo džem slazený březovým cukrem. 😊

    Veselé Vánoce a dobrou chuť!

    Vánočka ze špaldové mouky

    Vánočka ze špaldové mouky

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
7 Líbí se mi Uložit recept
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________