Vánočka ze špaldové mouky

Šárka
Šárka Červinková
100 min.
49 Líbí se mi Komentáře
2
Uložit recept
Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří a neměla by chybět na žádném svátečním stole. My jsme si pro vás připravili tradiční recept ve zdravějším kabátku se špaldovou moukou a kokosovým cukrem. Nejlépe pečivo chutná s teplým kakaem a potřené vrstvou kvalitní marmelády.

Už se vám sbíhají sliny jako nám? Pojďte se do toho pustit! 

1 porce obsahuje 1 kus vánočky

  • 298 kcal
  • 37,4 g sacharidů
  • 12 g tuků
  • 8,8 g bílkovin

Na 12 porcí

Na kvásek:
  • 1 droždí
  • 180 ml mléka
  • 1 čajová lžička kokosového cukru
  • 1 čajová lžička celozrnné špaldové mouky
Na těsto:
Dozdobení:
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Vánočka ze špaldové moukyNejprve si zaděláme kvásek. Mléko v kastrůlku zahřejeme, aby bylo vlažné (na 30‑40 °C). Nesmí být horké! Do mléka rozsypeme droždí, přidáme 1 čajovou lžičku cukru a špaldové mouky. Kvásek promícháme, přikryjeme utěrkou a dáme ho odpočinout na přibližně 10 minut na teplé místo.

  2. V míse smícháme společně špaldovou mouku, kokosový cukr, vanilkový prášek a špetku soli.

  3. Máslo necháme rozpustit a dáme vychladnout, aby nebylo horké.

  4. Uprostřed suché směsi vytvoříme důlek a vložíme do něj žloutky. Přidáme i náš vzešlý kvásek a promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo a vlašské ořechy.

  5. Vypracujeme hladké elastické těsto. Může to trvat i několik minut. Pokud by se těsto zdálo moc řídké, přisypeme trochu polohrubé nebo špaldové mouky. Těsto by mělo být pevné, aby se s ním dalo dobře pracovat. Necháme kynout na teplé místo alespoň 45 minut.

  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kusů. Z jednotlivých kusů těsta uvalíme 6 válečků. Vánočku upleteme dle návodu v tomto videu.

    https://www.youtube.com/watch?v=Wd_H6ivFAGAVánočka ze špaldové mouky

  7. Upletenou vánočku potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 35 - 40 minut, dokud nebude vánočka krásně hnědá.

  8. Vánočku podáváme s kvalitním džemem nebo marmeládou. Vyzkoušet na ní můžete náš Vilgain džem bez přidaného cukru nebo džem slazený březovým cukrem.

  9. Tak dobrou chuť!

  10. Vánočka ze špaldové mouky

    Vánočka ze špaldové mouky

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
49 Líbí se mi Uložit recept