Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří a neměla by chybět na žádném svátečním stole. My jsme si pro vás připravili tradiční recept ve zdravějším kabátku se špaldovou moukou a kokosovým cukrem. Nejlépe pečivo chutná s teplým kakaem a potřené vrstvou kvalitní marmelády.
Už se vám sbíhají sliny jako nám? Pojďte se do toho pustit!
1 porce obsahuje
- 298 kcal
- 37,4 g sacharidů
- 12 g tuků
- 8,8 g bílkovin
Na 12 porcí
- 1 droždí
- 180 ml mléka
- 1 čajová lžička kokosového cukru
- 1 čajová lžička celozrnné špaldové mouky
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g kokosového cukru
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- špetka soli
- 90 g másla
- 40 g vlašských ořechů
- 2 žloutky
- mandle
- bílek
- malinový džem
Postup
-
Nejprve si zaděláme kvásek. Mléko v kastrůlku zahřejeme, aby bylo vlažné (na 30‑40 °C). Nesmí být horké! Do mléka rozsypeme droždí, přidáme 1 čajovou lžičku cukru a špaldové mouky. Kvásek promícháme, přikryjeme utěrkou a dáme ho odpočinout na přibližně 10 minut na teplé místo.
-
V míse smícháme společně špaldovou mouku, kokosový cukr, vanilkový prášek a špetku soli.
-
Máslo necháme rozpustit a dáme vychladit, aby nebylo horké.
-
Uprostřed suché směsi vytvoříme důlek a vložíme do něj žloutky. Přidáme i náš vzešlý kvásek a promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo a vlašské ořechy.
-
Vypracujeme hladké elastické těsto. Může to trvat i několik minut. Pokud by se těsto zdálo moc řídké, přisypeme trochu polohrubé nebo špaldové mouky. Těsto by mělo být pevné, aby se s ním dalo dobře pracovat. Necháme kynout na teplé místo alespoň 45 minut.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kusů. Z jednotlivých kusů těsta uvalíme 6 válečků. Vánočku upleteme dle návodu v tomto videu.
-
Upletenou vánočku potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 35 - 40 minut, dokud nebude vánočka krásně hnědá.
-
Vánočku podáváme s kvalitním džemem nebo marmeládou.
-
Tak dobrou chuť