Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není přeslazený. Podávejte jej s máslem, medem, marmeládou či oříškovým krémem.
1 porce obsahuje
- 135 kcal
- 16 g sacharidů
- 6 g tuků
- 4 g bílkovin
Na 18 porcí
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 30 g mandlové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 70 g másla
- 120 ml mléka
- 2 vejce
- 25 g mandlí
- 30 g rozinek
- 10 g mandlových lupínků
- 7 g sušeného droždí
- 1/2 čajové lžičky mleté vanilky
- sůl
Postup
-
V menší misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, polovinou mléka a lžící pšeničné mouky. Přikryjte směs utěrkou a nechte 10 – 15 minut vzejít kvásek.
-
Mandle nasekejte nahrubo.
-
Do hlubší mísy dejte mouky, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, mléko, žloutky, mandle, sušenou vanilku a špetku soli. Přidejte kvásek a vypracujte vláčné těsto.
-
Těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 60 minut odpočívat na teplém místě.
-
Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na plechu dalších cca 60 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 170 °C. Mazanec potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte plátky mandlí a dejte péci na cca 35 minut. Před vyndáním jej překontrolujte špejlí.
-
Mazanec nechte na mřížce vychladnout a podávejte.