Velikonoce se neúprosně blíží a mazanec nesmí chybět na žádném stole. Věřte nám, že s tímhle mazancem ve zdravějším kabátku strčíte do kapsy kdejakého pekaře a nikdo nepozná rozdíl od toho klasického. Všem strávníkům se budou dělat boule za ušima. Nevěříte? Zkuste!
Postup
-
Založíme kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí a s 5 g xylitolu rozmícháme do kašičky. Poté přilijeme 60 ml vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě kvásek vzejít.
-
Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme protein, 25 g sladiče, 60 ml vlažného mléka, ghí a vejce. Pak přidáme i vzešlý kvásek a v robotu nebo ručně těsto hněteme 5 minut. Do těsta zapracujeme i rozinky a mandle a hněteme dalších 5 minut, dokud se nám nevytvoří hladké těsto.
-
Těsto necháme kynout 30 minut zakryté na teplejším místě. Po této době z něj vypracujeme pravidelný bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme ho a necháme kynout další 1 hodinu.
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynutý mazanec potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Uprostřed nůžkami nebo nožem uděláme křížek a dáme péct na 30‑35 minut dozlatova.