Velikonoce se neúprosně blíží a mazanec na žádným stole nesmí chybět. Věřte nám, že s tímhle mazancem strčíte do kapsy kdejakýho pekaře a nikdo nepozná rozdíl od toho klasického. Všem strávníkům se budou dělat boule za ušima.
1 porce obsahuje 1 plátek mazance
- 163 kcal
- 21,3 g sacharidů
- 8,4 g tuků
- 6,6 g bílkovin
Na 12 porcí
- 300 g špaldové mouky
- 70 g ghee
- 35 g Sladiče
- 30 g rozinek
- 30 g vanilkového proteinu
- 20 g droždí
- 20 g mandlí
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 3 g soli
- 1 vejce
- 30 g mandlových lupínků
Postup
-
Založíme kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí a s 5 g sladiče rozmícháme do kašičky. Poté přilijeme 60 ml vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě kvásek vzejít.
-
Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme protein, 25 g sladiče, 60 ml vlažného mléka, ghí, a vejce. Pak přidáme i vzešlý kvásek a v robotu nebo ručně těsto hněteme 5 minut. Pak do těsta zapracujeme i rozinky a mandle a hněteme dalších 5 minut, dokud se nám nevytvoří hladké těsto.
-
Těsto necháme kynout 30 minut zakryté na teplejším místě. Po této době z něj vypracujeme pravidelný bochánek, který dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme ho a necháme kynout další 1 hodinu.
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vyknutý mazanec pomašlujeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Uprostřed nůžkami nebo nožem uděláme křížek a dáme péct na 30‑35 minut dozlatova.