Skořicových šneků je teď všude dost, tak si s námi pojďte letošní podzim trochu ozvláštnit a udělat si šneky trochu jinak.
Dneska jsme si pro vás připravili recept na šneky s mákem a švestkami, které si určitě zamilujete. Vyladěná chuť, jednoduchá příprava - tahle slova náš recept dokonale vystihují a to je prostě win win situace!
1 porce obsahuje
- 688 kcal
- 89 g sacharidů
- 30 g tuků
- 13 g bílkovin
Na 7 porcí
- 550 g hladké mouky
- 1 vejce
- 70 g másla
- 70 g třtinového cukru
- 250 g rostlinného mléka
- 10 g sušeného droždí
- 120 g máku
- 70 g sušených švestek
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 160 g moučkového cukru
- 8 g másla
- 30 ml kokosového mléka
- 1 čajová lžička javorového sirupu
Postup
-
V míse smícháme cukr, droždí, rozpuštěné máslo a vlažné mléko (my použili ovesné).
-
Misku přikryjeme utěrkou, dáme ji na teplé místo na 10 minut a necháme vzejít kvásek.
-
Poté přidáme vejce a postupně vpracujeme mouku.
-
Těsto hněteme alespoň 10 minut, poté ho přikryjeme utěrkou a dáme ho kynout na teplé místo. (To bude trvat asi hodinu, záleží na teplotě prostředí. Čím teplejší, tím rychleji těsto nakyne.)
-
Mezitím si připravíme náplň:
Změklé máslo smícháme s mákem, cukrem a nadrobno nakrájenými sušenými švestkami.
-
Vykynuté těsto vyválíme na obdélníkový plát, který pomažeme náplní až do krajů.
-
Plát nakrájíme na stejně široké pruhy, které smotáme do šneka.
-
Šneky vyložíme do zapékací misky vymazané kokosovým olejem.
-
Šneky pomažeme kokosovým olejem nebo vejcem a dáme péct na 190 °C dozlatova asi 30‑40 minut.
-
Vychladlé je polijeme polevou. Tu připravíme tak, že smícháme všechny potřebné ingredience.
A máme hotovo, tak dobrou chuť!