Taky tak milujete čerstvé pečivo? Pokud ano, tak vám nesmí uniknout recept na mrkvové houstičky, které skvěle zkombinujete třeba s vaší oblíbenou pomazánkou. Navíc vám ušetří plno času, protože těsto vykyne, zatím co vy spíte a ráno je jen šoupnete do trouby. Tak jednoduché to je, tak pojďme na to! :)
1 porce obsahuje
- 149 kcal
- 45,4 g sacharidů
- 5,9 g tuků
- 8,7 g bílkovin
Na 12 porcí
- 600 ml vody
- 5 g sušeného droždí
- 40 ml olivového oleje
- 180 g mrkve
- 150 g ovesných vloček
- 400 g hladké mouky
- 250 g špaldové mouky
- 2 lžíce chia semínek
- 1 čajová lžička soli
Postup
-
Do mísy nalijeme vlažnou vodu. K vodě přisypeme sušené droždí a pořádně promícháme, aby se droždí rozpustilo.
-
Dále přilijeme olej a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.
-
Ovesné vločky, mouku, sůl a chia semínka smícháme dohromady a sypkou směs přidáme k mokré směsi.
-
Zpracujeme jemné, lehce lepivé těsto (nepřidáváme zbytečně moc mouky, aby housky nebyly příliš hutné).
-
Hotové těsto přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme přes noc v lednici kynout.
-
Ráno těsto vyndáme z lednice a lžící odebíráme jednotlivé části těsta. Těsto už nezpracováváme.
-
Namočíme si ruce, aby se nám s těstem lépe pracovalo a lehce vytvarujeme bochánky, které z jedné strany obalíme ve směsi máku a slunečnicového semínka.
-
Hotové housky vyskládáme na plech s pečicím papírem.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 25 ‑ 30 minut. Po upečení housky necháme vychladnout pod utěrkou.
-
Podáváme s oblíbenou pomazánkou, sýrem nebo s čímkoli, co máme rádi.
Tak dobrou chuť!