Kdyby si měl český národ odnést z časů korony jen jednu jedinou věc, pak to bude rozhodně um péct poctivý domácí chleba.
Že vás chlebo‑mánie v karanténě minula? No tak hurá to napravit! S naším jednoduchým receptem je úspěch zaručen. A počkejte si na ten pocit hrdosti po prvním zakrojení do ještě teplého domácího pecenu.
1 porce obsahuje 1 krajíc chleba
- 171 kcal
- 25 g sacharidů
- 5 g tuků
- 8 g bílkovin
Na 8 porcí
- 1 balení sušeného droždí
- 300 g špaldové mouky
- 170 ml vody
- 12 g soli
- 1 lžíce sušeného česneku
- 50 g vlašských ořechů
Postup
-
V míse smícháme mouku, droždí, sůl, česnek a 2/3 ořechů (zbytek si schováme na posypání). Přilijeme vodu a hněteme, hněteme a hněteme.
Těsto zpracujeme do bochánku, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 6‑8 hodin.
-
Vykynuté těsto přesuneme na pomoučený vál a rukama ho roztáhneme na cca 2 cm tlustý obdélník. Ten pak přeložíme na třetiny — jednu třetinu přehneme navrch, druhou dolů pod těsto.
Takto připravené těsto posypeme zbylými ořechy a necháme ještě půl hoďky odpočnout.
-
Mezi tím předehřejeme troubu na 220°C a vložíme do ní hrnec nebo pekáč, ve kterém budeme chleba péct.
-
Těsto přesuneme do rozehřáté nádoby, přiklopme poklicí nebo alobalem a pečeme 30 minut.
-
Potom přikrývku sundáme a dopečeme ještě 15 minut, aby se na chlebu vytvořila zlatavá křupavá kůrka.
-
Až si na domácím chlebu budete pochutnávat, nezapomeňte to zdokumentovat a označit nás na @aktinrecepty.