Vánoce jsou holt od slova cukr a i my si ho o svátcích ve všemožných formách rádi dopřejeme. Pokud nám ale někdo nabídne vánočku, která voní i chutná jako vánoční pohádka i přesto, že splňuje všechny zásady zdravého stravování a ještě v ní přijmeme nějaký ten protein navíc, možná, že ji upřednostníme i před tou babiččinou.
A o to více si potom naložíme cukroví. Jednoduchá matematika.
1 porce obsahuje 2 krajíce vánočky
- 447 kcal
- 68,8 g sacharidů
- 16 g tuků
- 22,2 g bílkovin
Na 5 porcí
- 300 g špaldové mouky
- 60 g PEScience Select Proteinu s příchutí snickerdoodle
- 15 g kokosového cukru
- kůra z 1/2 citrónu
- sůl
- 40 g datlí
- 1/2 balení droždí
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového mléka
Postup
-
Nejprve si připravíme kvásek. V mléce pokojové teploty rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci mouky. Vše společně promícháme a necháme odstát zhruba 15 minut, dokud směs nezhoustne a na jejím povrchu se nevytvoří bublinky.
-
Mezi tím si připravíme suché suroviny. V míse smícháme mouku, proteinový prášek, kokosový cukr, citrónovou kůru, sůl a datle. Jakmile je kvásek hotový, vmícháme jej do suché směsi. Dále přidáme jedno vejce, roztopený kokosový olej a mandlové máslo. Vypracujeme těsto, které poté necháme kynout pod utěrkou po dobu dvou hodin.
-
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme jej na devět stejných dílů. Jednotlivé díly vyválíme na pravidelné válečky a upleteme vánočku podle návodu ve videu.
-
Upletenou vánočku přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme druhým vejcem a posypeme mandlovými plátky. Aby se vánočka během pečení nerozpadla, zapíchneme do ní několik špejlí, které jednotlivá patra udrží během pečení pohromadě.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 40 minut dozlatova.