Proteinová vánočka ze špaldové mouky

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
80 min.
34 Líbí se mi Komentáře
5
Uložit recept
Proteinová vánočka ze špaldové mouky

Vánoce jsou holt od slova cukr a i my si ho o svátcích ve všemožných formách rádi dopřejeme. Pokud nám ale někdo nabídne vánočku, která voní i chutná jako vánoční pohádka i přesto, že splňuje všechny zásady zdravého stravování a ještě v ní přijmeme nějaký ten protein navíc, možná, že ji upřednostníme i před tou babiččinou.

A o to více si potom naložíme cukroví. Jednoduchá matematika.

1 porce obsahuje 2 krajíce vánočky

  • 447 kcal
  • 68,8 g sacharidů
  • 16 g tuků
  • 22,2 g bílkovin

Na 5 porcí

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. V mléce pokojové teploty rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci mouky. Vše společně promícháme a necháme odstát zhruba 15 minut, dokud směs nezhoustne a na jejím povrchu se nevytvoří bublinky.

  2. Mezi tím si připravíme suché suroviny. V míse smícháme mouku, proteinový prášek, kokosový cukr, citrónovou kůru, sůl a datle. Jakmile je kvásek hotový, vmícháme jej do suché směsi. Dále přidáme jedno vejce, roztopený kokosový olej a mandlové máslo. Vypracujeme těsto, které poté necháme kynout pod utěrkou po dobu dvou hodin.

  3. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme jej na devět stejných dílů. Jednotlivé díly vyválíme na pravidelné válečky a upleteme vánočku podle návodu ve videu.

  4. Upletenou vánočku přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme druhým vejcem a posypeme mandlovými plátky. Aby se vánočka během pečení nerozpadla, zapíchneme do ní několik špejlí, které jednotlivá patra udrží během pečení pohromadě.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 40 minut dozlatova.Proteinová vánočka ze špaldové moukyProteinová vánočka ze špaldové mouky

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
34 Líbí se mi Uložit recept