Ohromte proteinovou vánočkou, kterou nerozeznáte od té tradiční máslové

Ohromte proteinovou vánočkou, kterou nerozeznáte od té tradiční máslové

Michaela Dobiášová Michaela Dobiášová před rokem

Vánoce jsou holt od slova cukr a i my si ho o svátcích ve všemožných formách rádi dopřejeme. Pokud nám ale někdo nabídne vánočku, která voní i chutná jako vánoční pohádka i přesto, že splňuje všechny zásady zdravého stravování a ještě v ní přijmeme nějaký ten protein navíc, možná, že ji upřednostníme i před tou babiččinou.

A o to více si potom naložíme cukroví. Jednoduchá matematika.

1513602940_a_882.jpg

Na vánočku budeme potřebovat:

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. V mléce pokojové teploty rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci mouky. Vše společně promícháme a necháme odstát zhruba 15 minut, dokud směs nezhoustne a na jejím povrchu se nevytvoří bublinky.

Mezi tím si připravíme suché suroviny. V míse smícháme mouku, proteinový prášek, kokosový cukr, citrónovou kůru, sůl a datle. Jakmile je kvásek hotový, vmícháme jej do suché směsi. Dále přidáme jedno vejce, roztopený kokosový olej a mandlové máslo. Vypracujeme těsto, které poté necháme kynout pod utěrkou po dobu dvou hodin.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme jej na devět stejných dílů. Jednotlivé díly vyválíme na pravidelné válečky a upleteme vánočku podle návodu ve videu.

Upletenou vánočku přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme druhým vejcem a posypeme mandlovými plátky. Aby se vánočka během pečení nerozpadla, zapíchneme do ní několik špejlí, které jednotlivá patra udrží během pečení pohromadě.

Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 40 minut dozlatova.

1513528136_a_882.jpg
  • 2