Medové perníčky, linecké pečivo a vanilkové rohlíčky jsou klasika, kterou na Vánoce pečou snad všichni. Tyto černobílé kuličky jsou přitom nenáročné, rychlé a svou plnou chutí potěší každého čokoholika. A navíc budou na vánočním stole vypadat skvěle!
1 porce obsahuje
- 81 kcal
- 7,7 g sacharidů
- 4,7 g tuků
- 1,8 g bílkovin
Na 32 porcí
- 200 g hořké čokolády
- 45 g ghee
- 50 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 200 g špaldové mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- sůl
- vanilkový extrakt
- 60 g práškového sladidla
Postup
-
Ve vodní lázni si rozpustíme ghí s čokoládou. Necháme vychladnout. -
V misce si smícháme vajíčka s cukrem do pěny. Pomalu přimícháme rozpuštěnou čokoládu a přidáme asi 10 kapek vanilkového extraktu.
-
Nakonec přimícháme mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujeme těsto a vložíme ho na půl hodiny do chladničky.
-
Z těsta tvarujeme kuličky přibližně o velikosti vlašského ořechu. Jestli bude jedna mít okolo 19 g, mělo by nám vyjít 32 kusů. Vyložíme je na plech s papírem na pečení a vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme přibližně 14 minut. Ještě teplé obalujeme v práškovém cukru. (Xucker nám ušetří nějaké kalorie). Kuličky jsou po upečení na povrchu křupavé a vevnitř vláčné.
-
Budeme rádi, když se o vaše fotky podělíte na Instagramu, pod #aktinrecepty :)