• Vyjádření společnosti Vilgain k výsledkům testování lyofilizovaných jahod

    Michal Hubík
  • 0
  • V reakci na výsledky analýzy lyofilizovaných jahod zveřejněné v dTestu, jsme okamžitě podnikli kroky k přezkoumání situace a poslali tuto šarži k ověření do akreditované laboratoře.

    Výsledky nezávislé analýzy

    • Metoda I (simulace čerstvého ovoce) – Byly nalezeny stopy dvou pesticidů, které však byly pod limitem evropských legislativních nařízení pro čerstvé ovoce, což vyhovuje platným normám.
    • Metoda II (sušený produkt) – Zaznamenány stopy čtyř pesticidů těsně nad limit stanovený pro čerstvé ovoce, a dále podlimitní hodnoty u dalších deseti pesticidxů.

    Analýza dTestu vyhodnotila produkt jako nevyhovující kvůli údajnému obsahu 28 pesticidů, což naše analýzy v akreditovaných laboratořích nepotvrdily. 

    Informace k legislativním normám

    Dle evropské legislativy nelze označit výrobek jako nevyhovující jen na základě počtu nalezených pesticidů, pro označení výrobku jako “nevyhovující” je klíčová koncentrace pesticidů. Evropská legislativa stanovuje limity pesticidů pouze pro čerstvé ovoce. Proces lyofilizace zvyšuje koncentraci všech látek, včetně pesticidů. Zvýšená koncentrace je přirozeným důsledkem sušení, nikoli známkou nižší kvality nebo bezpečnosti. 

    Naše kroky a opatření

    • Ukončení spolupráce s dodavatelem dané šarže.
    • Důraz na kontrolu kvality a zdrojů surovin - vstupní kvalitativní kontrola surovin, spolupráce s prověřenými dodavateli, kteří zaručují svou kvalitu certifikátem.
    • Zveřejnění certifikátů na produktových stránkách.
    • Zavedení přísnějších kontrolních procesů - začneme provádět laboratorní analýzy nad rámec interních standardů, k zajištění konzistentní kvality surovin ve spolupráci s akreditovanými laboratořemi.
    Náš závazek ke kvalitě

    Bezpečnost našich produktů a zákazníků je pro nás absolutní prioritou. Situace v potravinářském průmyslu představuje dlouhodobou výzvu, kdy tlak na cenu někdy vede dodavatele k využívání potenciálně méně kvalitních zdrojů, aniž bychom o tom byli informováni – tyto rozdíly pro nás následně odhalují laboratoře. V rizikovějších kategoriích potravin proto výrazně zpřísňujeme kontrolní opatření a výsledky budeme nadále sdílet na produktových stránkách, aby naši zákazníci měli co nejpřesnější informace o tom, co kupují, a jaký je rozdíl mezi jednotlivými cenovými relacemi.