Ciorba de Burta: rumunská dršťková polévka

60 min.
Komentáře
Ciorba de Burta: rumunská dršťková polévka
ilustrační foto, zdroj: jocooks.com

Tradiční rumunský recept jako stvořený pro začínající podzim! Tahle polévka vás totiž dokonale zahřeje i zasytí, pro milovníky drštěk je to doslova nebe v hubě, její příprava je velmi jednoduchá a věřte nám, že pokud dršťkám říkáte ano, je polévka plná výrazných chutí přesně pro vás.

Nákup použitých surovin pro recept

1 porce obsahuje

  • 265,6 kcal
  • 14 g sacharidů
  • 10,4 g tuků
  • 28,1 g bílkovin

Na 6 porcí

Postup

  1. Dršťky důkladně opláchněte, poté je vložte do hrnce s dostatkem vody a 50 ml octa. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Potom opláchněte pod studenou vodou.

  2. Vložte je do velkého hrnce, přidejte 2,5 litru vody nebo vývaru a vařte na středním ohni, dokud nejsou měkké, bude to trvat asi 2 hodiny.

  3. Vyjměte je z hrnce a nechte vychladnout. Vývar sceďte a nechte odstát. Poté dršťky nakrájejte na tenké proužky.

  4. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte cibuli, česnek, mrkev a petržel, dokud nejsou změklé.

  5. Přidejte zeleninu do hrnce s vývarem, přidejte taky dršťky a sůl a pepř podle chuti. Vařte na mírném ohni asi 30 minut.

  6. V misce mezitím smíchejte vejce (původní recept je sice jen ze žloutků, my ale přidali celá vejce, abychom neplýtvali a navýšili množství bílkovin), smetanu, zbytek octa a citronovou šťávu. Postupně přidejte několik lžic horkého vývaru, aby se směs zahřála, ale nesrazila.

  7. Směs poté postupně přidejte do hrnce s polévkou, promíchejte a vařte dalších 10 minut.

  8. Před podáváním posypte nasekanou petrželovou natí a vychutnávejte!

Použité produkty v receptu

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

Fazolová polévka z červených fazolí

Fazolová polévka z červených fazolí

Batátový krém s kurkumou

Batátový krém s kurkumou

Italská polévka minestrone

Italská polévka minestrone

Japonská miso polévka s tofu

Japonská miso polévka s tofu

Marocká cizrnová polévka Harira

Marocká cizrnová polévka Harira

Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Krémová pórková polévka s bramborem

Krémová pórková polévka s bramborem

Italská cuketová polévka

Italská cuketová polévka

Mexická polévka s hovězím masem

Mexická polévka s hovězím masem

Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Pikantní polévka z červené čočky se zázvorem

Pikantní polévka z červené čočky se zázvorem

Gazpacho studená polévka

Gazpacho studená polévka

Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

Dýňová polévka z pečené dýně se zázvorem

Dýňová polévka z pečené dýně se zázvorem