Tradiční rumunský recept jako stvořený pro začínající podzim! Tahle polévka vás totiž dokonale zahřeje i zasytí, pro milovníky drštěk je to doslova nebe v hubě, její příprava je velmi jednoduchá a věřte nám, že pokud dršťkám říkáte ano, je polévka plná výrazných chutí přesně pro vás.
1 porce obsahuje
- 265,6 kcal
- 14 g sacharidů
- 10,4 g tuků
- 28,1 g bílkovin
Na 6 porcí
- 1 kg drštěk
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 100 g smetany na vaření
- 2 vejce
- 100 ml vinného octa
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 2,5 l zeleninové bujónky
- 1 lžíce citronové šťávy
- petrželová nať
Postup
-
Dršťky důkladně opláchněte, poté je vložte do hrnce s dostatkem vody a 50 ml octa. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Potom opláchněte pod studenou vodou.
-
Vložte je do velkého hrnce, přidejte 2,5 litru vody nebo vývaru a vařte na středním ohni, dokud nejsou měkké, bude to trvat asi 2 hodiny.
-
Vyjměte je z hrnce a nechte vychladnout. Vývar sceďte a nechte odstát. Poté dršťky nakrájejte na tenké proužky.
-
V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte cibuli, česnek, mrkev a petržel, dokud nejsou změklé.
-
Přidejte zeleninu do hrnce s vývarem, přidejte taky dršťky a sůl a pepř podle chuti. Vařte na mírném ohni asi 30 minut.
-
V misce mezitím smíchejte vejce (původní recept je sice jen ze žloutků, my ale přidali celá vejce, abychom neplýtvali a navýšili množství bílkovin), smetanu, zbytek octa a citronovou šťávu. Postupně přidejte několik lžic horkého vývaru, aby se směs zahřála, ale nesrazila.
-
Směs poté postupně přidejte do hrnce s polévkou, promíchejte a vařte dalších 10 minut.
-
Před podáváním posypte nasekanou petrželovou natí a vychutnávejte!