Někde jste slyšeli, že byste do jídelníčku měli zařadit víc luštěnin? No jo. Když ono je to s nimi tak složité. Několik hodin namáčení, kdo na to má tak dopředu myslet.
Pssst. Výmluvy si nechte na jindy a raději si domů pořiďte zázrak v podobě červené čočky. Žádné namáčení a super jednoduchá příprava. Z nutričního hlediska navíc luštěniny plnohodnotně zastoupí.
Využít ji můžete třeba v našem novém receptu. Polévka z červené čočky vás zasytí a díky exotické kombinaci koření pěkně prohřeje i zevnitř.
1 porce obsahuje
- 328 kcal
- 30 g sacharidů
- 20 g tuků
- 17 g bílkovin
Na 4 porce
- ghee
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 10 g zázvoru
- 2 mrkve
- 1 lžíce kurkumy
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 1 čajová lžička chilli
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 200 g červené čočky
- 400 g rajčat v konzervě
- 400 ml kokosového mléka
Postup
-
Ve větším hrnci roztopíme ghíčko a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile zesklovatí a rozvoní přidáme nastrouhaný zázvor, nastrouhanou mrkev a opékámé další dvě minuty.
Potom přidáme všechno koření – kurkumu, papriku, chilli, skořici a ještě asi půl minuty restujeme.
-
Základ v hrnci zalijeme rajčaty z konzervy a třemi hrnky vody.
-
Přidáme červenou čočku, promícháme a přivedeme k varu.
Následně plamen stáhneme a za občasného míchání vaříme zhruba 30 minut, aby čočka změkla. Pokud by polévka příliš zhoustla, podlijeme ji větším množstvím vody.
-
Jakmile je čočka dostatečně měkká, přilijeme kokosové mléko a povaříme poslední tři minutky. Nakonec dochutíme limetkovou šťávou a podle chuti dalším kořením.
-
Podáváme s dokřupava opečenou cizrnou a koriandrem.
Tu nejdříve opečeme na ghíčku, posypeme kořením podle chuti a nakonec podlijeme tamari omáčkou, kterou necháme vypařit. Tadá. Hotovo!