Zahrnujete luštěniny pravidelně do svého jídelníčku? Rozhodně byste měli! Obsahují velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, sacharidů a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Hrách je navíc skvělým zdrojem vitamínu B. Zakomponovat se dá ideálně do polévek. Tento loupaný a půlený hrách vám ušetří i mnoho času, protože se nemusí před vařením namáčet a je rychleji uvařený. A aby se z této polévky stalo plnohodnotné jídlo, stačí přidat pár semínkových Aktin krekrů, které nám navýší obsah zdravých tuků a dodají polévce příjemnou křupavost.
1 porce obsahuje
- 230 kcal
- 30 g sacharidů
- 9 g tuků
- 13 g bílkovin
Na 6 porcí
- 250 g zeleného hrachu
- 1 čajová lžička ghee
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g mrkve
- 60 g celeru
- 1,5 l vody
- 2 lžíce zeleninové bujónky
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 čajová lžička listové petržele
- sůl
- pepř
- 10 g krekrů
- olivového oleje
- čerstvé bylinky
Postup
-
Na ghee másle a olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a 1 stroužek česneku. Až nám cibule s česnekem zezlátne přidáme nakrájenou mrkev, celer a chvíli restujeme.
-
Orestovanou zeleninu zalijeme vodou, přidáme propláchnutý hrách, nové koření a bobkový list. Necháme vařit do změknutí zeleniny a hrachu přibližně 30 minut.
-
Hrnec s polévkou sundáme z plotny. Z polévky vyndáme bobkový list s novým kořením a umixujeme jí dohladka tyčovým mixérem.
-
Polévku vrátíme zpět na plotnu. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu vody.
-
Do polévky přidáme zeleninovou bujónku, 2 prolisované stroužky česneku, majoránku a petrželku. Polévku necháme ještě 5 minut povařit.
-
Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem.
-
Polévku podáváme s Aktin krekry, které dodají polévce nejen křupavost ale i zdravé tuky. Posypeme čerstvými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.
-
Dobrou chuť.