Hrachová polévka s křupavými krekry

Šárka Červinková
Šárka Červinková
45 min.
47 Líbí se mi Komentáře Uložit recept
Hrachová polévka s křupavými krekry

Zahrnujete luštěniny pravidelně do svého jídelníčku? Rozhodně byste měli! Obsahují velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, sacharidů a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Hrách je navíc skvělým zdrojem vitamínu B. Zakomponovat se dá ideálně do polévek. Tento loupaný a půlený hrách vám ušetří i mnoho času, protože se nemusí před vařením namáčet a je rychleji uvařený. A aby se z této polévky stalo plnohodnotné jídlo, stačí přidat pár semínkových Aktin krekrů, které nám navýší obsah zdravých tuků a dodají polévce příjemnou křupavost.

1 porce obsahuje

  • 230 kcal
  • 30 g sacharidů
  • 9 g tuků
  • 13 g bílkovin

Na 6 porcí

  • 250 g zeleného hrachu
  • 1 čajová lžička ghee
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce zeleninové bujónky
  • 3 dvě kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička listové petržele
  • sůl
  • pepř
Na ozdobení

Postup

  1. Na ghee másle a olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a 1 stroužek česneku. Až nám cibule s česnekem zezlátne přidáme nakrájenou mrkev, celer a chvíli restujeme.

    Hrachová polévka s křupavými krekry

  2. Orestovanou zeleninu zalijeme vodou, přidáme propláchnutý hrách, nové koření a bobkový list. Necháme vařit do změknutí zeleniny a hrachu přibližně 30 minut.

  3. Hrnec s polévkou sundáme z plotny. Z polévky vyndáme bobkový list s novým kořením a umixujeme jí dohladka tyčovým mixérem.

  4. Polévku vrátíme zpět na plotnu. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu vody. 

  5. Do polévky přidáme zeleninovou bujónku, 2 prolisované stroužky česneku, majoránku a petrželku. Polévku necháme ještě 5 minut povařit.

  6. Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem.

  7. Polévku podáváme s Aktin krekry, které dodají polévce nejen křupavost ale i zdravé tuky. Posypeme čerstvými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.

  8. Dobrou chuť.

    Hrachová polévka s křupavými krekry

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
47 Líbí se mi Uložit recept