Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Šárka Červinková
Šárka Červinková
45 min.
91 Líbí se mi Komentáře Uložit recept
Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Zahrnujete luštěniny pravidelně do svého jídelníčku? Rozhodně byste měli! Obsahují velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, sacharidů a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Hrách je navíc skvělým zdrojem vitamínu B. Zakomponovat se dá ideálně do polévek. Tento loupaný a půlený hrách vám ušetří i mnoho času, protože se nemusí před vařením namáčet a je rychleji uvařený. A aby se z této polévky stalo plnohodnotné jídlo, stačí přidat pár semínkových Aktin krekrů, které nám navýší obsah zdravých tuků a dodají polévce příjemnou křupavost.

1 porce obsahuje

  • 230 kcal
  • 30 g sacharidů
  • 9 g tuků
  • 13 g bílkovin

Na 6 porcí

  • 250 g zeleného hrachu
  • 1 čajová lžička ghee
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 1/2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce zeleninové bujónky
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička listové petržele
  • sůl
  • pepř
Na ozdobení
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Na ghee másle a olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a 1 stroužek česneku. Až nám cibule s česnekem zezlátne přidáme nakrájenou mrkev, celer a chvíli restujeme.

    Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

  2. Orestovanou zeleninu zalijeme vodou, přidáme propláchnutý hrách, nové koření a bobkový list. Necháme vařit do změknutí zeleniny a hrachu přibližně 30 minut.

  3. Hrnec s polévkou sundáme z plotny. Z polévky vyndáme bobkový list s novým kořením a umixujeme jí dohladka tyčovým mixérem.

  4. Polévku vrátíme zpět na plotnu. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu vody. 

  5. Do polévky přidáme zeleninovou bujónku, 2 prolisované stroužky česneku, majoránku a petrželku. Polévku necháme ještě 5 minut povařit.

  6. Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem.

  7. Polévku podáváme s Aktin krekry, které dodají polévce nejen křupavost ale i zdravé tuky. Posypeme čerstvými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.

  8. Dobrou chuť.

    Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
91 Líbí se mi Uložit recept

Použité produkty v receptu

  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________