Harira je tradiční marocké jídlo podávané nejčastěji během měsíce Ramadan. Kombinace chutí cizrny, čerstvé zeleniny a aromatického koření si zamilujete.
1 porce obsahuje
- 116 kcal
- 20 g sacharidů
- 2 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 4 porce
- 250 g ready to eat cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 řapíkaté celery
- 400 g rajčat v konzervě
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička sušeného koriandru
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička pepře
- 1 čajová lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 l vody
- 50 g listové petržele
- 50 g koriandru
Postup
-
V hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek, mrkev a celer. Restujte zeleninu, dokud nebude měkká (asi 5 minut).
-
Přidejte koření (kurkumu, koriandr, kmín, pepř a sůl) a rajčatové pyré. Dobře promíchejte a vařte další 2 minuty.
-
Přilijte drcená rajčata v konzervě, cizrnu a vodu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 30 minut probublávat.
-
Do směsi vhoďte nasekanou petrželku a koriandr a přilijte citronovou šťávu. Promíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.
-
Před podáváním polévku ochutnejte a přidejte více soli nebo koření podle potřeby. Harira se tradičně podává s kouskem čerstvého chleba.