Připravte si doma tuhle rychlou a jemnou rajčatovou polévku. Je zahuštěná pečenými batáty a zjemněná smetanou. Polévka příjemně zahřeje a zasytí. Společně se sýrovým sendvičem dostanete výborný oběd či večeři.
1 porce obsahuje
- 325 kcal
- 34 g sacharidů
- 16 g tuků
- 16 g bílkovin
Na 4 porce
- 1 batát
- 2 cibule
- 400 g rajčat v konzervě
- 300 g rajčatového pyré
- 2 lžíce ghee
- 500 ml zeleninové bujónky
- 100 ml rostlinné smetany ke šlehání
- 5 čajových lžiček sušené bazalky
- 5 čajových lžiček sušeného česneku
- 5 čajových lžiček chilli
- sůl
- pepř
- kokosový olej
- 4 plátky žitného chleba
- 6 plátků sýru
- 5 čajových lžiček sušené bazalky
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
-
Batát a cibuli očistěte a nakrájejte na kostky. Předehřejte si troubu na 180 °C.
-
Do menšího pekáče dejte batát, cibuli, sůl, pepř, přepuštěné máslo a vše dejte péci na asi 25 minut do změknutí.
-
Do vyšší nádoby vložte upečenou zeleninu, konzervovaná rajčata, rajčatové pyré, vývar, smetanu, bazalku, česnek, chilli a vše tyčovým mixérem vymixujte do hladké konzistence.
-
Polévku slijte do hrnce a vařte asi 10 minut.
-
Mezitím si připravte sýrový sendvič. Na rozehřátou pánev položte plátky chleba se sýrem, opečte je dozlatova a potřete směsí oleje a bazalky.
-
Podávejte pokapanou olivovým olejem, nastrouhaným sýrem, bazalkou a sendvičem.