Kdo se taky celý rok těšil na to, až budou dýně všude, budeme je dávat do všech koláčů, pumpkin breadů a hlavně do polévek? My extrémně, a proto jsme se hned jak byla možnost pustili do téhle extra lahodné polévky z hokaido, která perfektně zahřeje i zasytí, hotová bude za chvilku a věřte nám, že dýně pak budete shánět jako o život.
1 porce obsahuje
- 275,5 kcal
- 30,2 g sacharidů
- 12,5 g tuků
- 7,7 g bílkovin
Na 4 porce
- 1 kg hokaido
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninové bujónky
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup
-
Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kousky. (hokaido není potřeba loupat)
-
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
-
Přidejte nakrájenou dýni a krátce orestujte.
-
V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
-
Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud dýně nezměkne, zhruba 20‑25 minut.
-
Jakmile je dýně měkká, odstavte hrnec z plotny a rozmixujte polévku dohladka pomocí tyčového mixéru.
-
Vraťte hrnec zpět na sporák, přidejte smetanu, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Promíchejte a krátce povařte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo pepř.
-
No a můžete podávat! Polévku pokapejte olivovým olejem, smetanou, přidejte opražená dýňová semínka a petrželku. Tak dobrou chuť!