Možná přemýšlíte, jak svá oblíbená jídla připravit zdravěji a lehčeji.
Rajčatovou sezonu zrovna nemáme, tak neváhejte sáhnout po konzervě. Až za ušima se budete olizovat tak jako tak.
1 porce obsahuje cca 5 kuliček se špagetami a omáčkou
- 610 kcal
- 78 g sacharidů
- 14 g tuků
- 43 g bílkovin
Na 4 porce
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 plátky toustového chleba
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce bazalky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 1 g olivového oleje
- 1 g olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat v konzervě
- 250 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžíce červené papriky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 240 g celozrnných špaget
- 60 g sýru
Postup
-
Nejdřív si připravíme kuličky. Ve velké míse smícháme maso, na kostičky nakrájený toustový chléb, vejce, prolisovaný česnek, bylinky a koření.
Vypracujeme celistvou hmotu, ze které postupně odždibujeme a tvarujeme kuličky o průměru cca 5 cm. Výsledkem by mělo být zhruba 20 kuliček.
-
Na rozpálené pánvi s řepkovým olejem osmahneme kuličky ze všech stran dozlatova, což zabere asi 5 minut.
Kuličky odložíme bokem.
-
A teď hurá na omáčku!
V pánvi nebo hrnci s velkým dnem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Zalijeme rajčaty z plechovky (nebo přidáme stejné množství nadrobno nakrájených čerstvých rajčat), přidáme rajčatový protlak, koření a bylinky.
Směs chvíli povaříme a přihodíme i připravené masové kuličky. Společně vaříme dalších 25 minut.
-
Podáváme s celozrnnými špagetami, posypané nastrouhaným sýrem a sdílíme na Instagramu pod hashtagem #aktinrecepty.