Co se všemi rajčaty na zahradě? Co takhle krémová polévka se sladko kyselou chutí, která nejen zahřeje při chladnější dnech na přelomu léta a podzimu, ale hodí se i jako předkrm k oblíbeným pokrmům nebo jen tak jako easy lehká večeře. 🍅
1 porce obsahuje
- 157 kcal
- 19 g sacharidů
- 7 g tuků
- 3 g bílkovin
Na 4 porce
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 l zeleninový vývar
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička bazalky
- 1 čajová lžička oregana
Postup
-
Rajčata si pořádně omyj a na spodní části nařízni do křížku. Takhle připravená je vlož na 30 sekund do vroucí vody a poté je rychle zchlaď ve studené vodě s ledem. Díky tomu teď s klidem sloupneš celou slupku.
-
Rajčata bez slupky nakrájej na menší kostičky (záleží, jak velká rajčata do receptu pracuješ, my počítáme s velkými kusy).
-
Na rozpáleném olivovém oleji orestuj nakrájenou cibuli s mrkví a celerem, poté přidej rozmačkaný česnek a restuj asi 2 minuty do provonění.
-
Přidej nakrájená rajčata, pyré, vývar, cukr a sušené oregano s bazalkou. Přiveď k varu a poté sniž teplotu a nech polévku vařit asi 20‑25 minut.
-
Odstav jí z plotny a vymixuj do hladkého krému.
-
Polévku podávej s čerstvou bazalkou, volitelně zakysankou a opečeným kváskovým chlebem. Dobrou chuť!