Krémová polévka z patizonu

50 min.
Komentáře
Krémová polévka z patizonu
ilustrační foto, zdroj: naturallyella.com

Co je lepšího než jednoduchá a rychlá jídla ze sezónních surovin? Jedno takové tu máme i dnes, a to krémovou polévku z patizonu! Skvěle se hodí do chladných letních dnů nebo na podzim, protože zahřeje i zasytí. K ní si dejte třeba domácí krutony, chléb nebo krekry, co navrchu hezky křupnou! 👌🏻

Nákup použitých surovin pro recept

1 porce obsahuje

  • 280 kcal
  • 18 g sacharidů
  • 22 g tuků
  • 4 g bílkovin

Na 4 porce

  • 1 kg patizonu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninový vývar
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • pažitka

Postup

  1. Oloupejte patizon a nakrájejte ho na kostky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky.

  2. V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezesklovatí a nebudou měkké, přibližně 5 minut.

  3. K orestované cibuli a česneku přidejte nakrájený patizon a promíchejte. Přilijte zeleninový vývar, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.

  4. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit přibližně 20‑25 minut, dokud není patizon měkký.

  5. Jakmile je zelenina měkká, použijte ponorný mixér a polévku rozmixujte dohladka. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete polévku přelít do stolního mixéru a mixovat po částech.

  6. Do rozmixované polévky přilijte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody. Polévku ještě jednou lehce prohřejte.

  7. Nalijte do misek a ozdobte čerstvými bylinkami podle chuti.

Použité produkty v receptu

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

Fazolová polévka z červených fazolí

Fazolová polévka z červených fazolí

Italská cuketová polévka

Italská cuketová polévka

Italská polévka minestrone

Italská polévka minestrone

Japonská miso polévka s tofu

Japonská miso polévka s tofu

Krémová polévka z hokaido

Krémová polévka z hokaido

Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Krémová hrachová polévka ze zeleného hrášku

Krémová pórková polévka s bramborem

Krémová pórková polévka s bramborem

Gazpacho studená polévka

Gazpacho studená polévka

Mexická polévka s hovězím masem

Mexická polévka s hovězím masem

Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Pikantní polévka z červené čočky se zázvorem

Pikantní polévka z červené čočky se zázvorem

Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

Dýňová polévka z pečené dýně se zázvorem

Dýňová polévka z pečené dýně se zázvorem

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka