Clafoutis je klasický francouzský dezert jen z pár surovin, který je oblíbený pro svou jednoduchost a vynikající chuť. Je to takový vzdálený bratranec k naší bublanině, no a naplnit ho můžete čímkoli - třešněmi, borůvkami, rybízem nebo arónií. My tentokrát zvolili sezónní třešně a s volbou jsme nesáhli vedle. 🍒
1 porce obsahuje
- 270 kcal
- 45,4 g sacharidů
- 5,3 g tuků
- 10 g bílkovin
Na 6 porcí
- 500 g třešní
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 120 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- kokosový olej ve spreji
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte koláčovou formu (s průměrem 28 cm) kokosovým olejem ve spreji. -
Na dno rovnoměrně rozprostřete očištěné a vypeckované třešně.
-
Ve velké míse smíchejte cukr a vejce. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs. Postupně přidejte hladkou mouku a důkladně míchejte tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. Přidejte mléko a vanilkový extrakt. Směs opatrně vlijte na třešně v koláčové formě.
-
Pečte přibližně 35 - 40 minut, nebo dokud vrchní část koláče nezezlátne a neztuhne. Po upečení nechte koláč vychladnout. Nakonec ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem řeckého jogurtu či domácí zmrzliny.
-
Tak dobrou chuť!