Na velikonoce jako stvořené - s vůní skořice, pomeranče, s rozinkami a vylepšené čokoladovými pecičkami. Trošku podobné velikonočnímu mazanci, ale tím křížkem na vrchu se hezky odlišují. Také se krásně lesknou díky medu a nejlepší jsou hned čerstvé a teplé.
Tak si s námi pojďte upéct tyhle mazancové houstičky - hot cross buns! :)
1 porce obsahuje
- 274 kcal
- 47 g sacharidů
- 6,3 g tuků
- 6,2 g bílkovin
Na 11 porcí
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g másla
- 30 g třtinového moučkového cukru
- 1 vejce
- 40 g datlového cukru
- 1,5 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička perníkového koření
- pomerančová kůra
- 1/2 hrnku rozinek
- 150 ml mléka
- 1 čajová lžička čekankového sirupu
- 1 sušené droždí
- 50 g polohrubé mouky
- 50 ml vody
- 1 čajová lžička čekankového sirupu
- 35 g medu
- 2 lžíce šťávy z pomeranče
- Vilgain švestková pomazánka
Postup
-
Nejprve si do hrnku nalijeme mléko, zahřejeme v mikrovlnce a přimícháme čekankový sirup a sušené droždí a necháme vzejít kvásek. Do rozinek dáme lžíci rumu.
-
Do misky si dáme mouku, máslo, skořici, vejce, sůl, cukr, sušené rozinky, nastrouhanou pomerančovu kůru z 1/2 pomeranče a choco drops. Do toho vlijeme mléko s droždím. Vše spolu dobře promícháme buď ručně nebo robotem.
-
Necháme kynout asi 50 minut na teplém místě přikryté utěrkou. Potom vyválíme z těsta válec, který nakrájíme asi na 1,5‑2cm silná kolečka. Z nich pak vytvarujeme bochánky.
-
Bochánky ukládáme do máslem vysypaného pekáče. Necháme ještě 15‑20 minut kynout.
-
Z vody, čekankového sirupu a mouky utřeme hladký krém, který dáme do cukrářského sáčku a na bochánky nakreslíme křížky.
-
Pečeme na 190 °C asi 20 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným medem. Díky tomu se budou krásně lesknout. Podáváme třeba s Vilgain švestkovou pomazánkou.
Tak dobrou chuť a krásné Velikonoce!