Kdo by nemiloval borůvky? No a kdo by nemiloval koláče? O to víc, když se nemusíte patlat s malými kolečky, ale upečete rovnou celý plech. Radost tak uděláte celé rodině a tenhle koláč bude na vašem stole sakra často. Tak pojďme rovnou na to. 🫐
1 porce obsahuje
- 329,7 kcal
- 55,4 g sacharidů
- 8,6 g tuků
- 6,5 g bílkovin
Na 12 porcí
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g třtinového cukru
- 100 g Vilgain grass - fed ghee
- 1 balení Vilgain sušeného droždí
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 400 g borůvek
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 citron
- 100 g ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- 50 g ghee
Postup
-
Jako první si aktivujte sušené droždí podle návodu na obalu. -
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt, mléko a rozpuštěné máslo. Přidejte aktivované droždí a vejce a zpracujte v hladké těsto.
-
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Pro náplň smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu a vařte 5‑10 minut, dokud nezhoustne.
-
Vykynuté těsto rozválejte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
-
Borůvkovou náplň rovnoměrně rozetřete po těstě a navrch přidejte drobenku z rozmixovaných ovesných vloček, cukru a ghee pokojové teploty.
-
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 25‑30 minut, nebo dokud není zlatohnědý.
-
Nechte koláč vychladnout a podávejte. Tak dobrou chuť!