- Pití dostatečného množství vody je jedním z pilířů zdravého životního stylu.
- Díky dodržování uspokojivého pitného režimu se vyhnete zhoršení kognitivních funkcí, poklesu výkonnosti či únavě.
- Existují tvrzení prohlašující, že horká voda oplývá ve srovnání se studenou zdravotními benefity, jako je lepší trávení, zmírnění přetížení nebo podpora relaxace.
Horká voda, nejčastěji s citrónem, nalačno je opěvovaná už delší dobu. Co je na tom ale pravdy? Je opravdu ohřátá voda v některých prvcích hodnotnější než její klasická verze? Tento článek představí základní důvody dostatečného pitného režimu a objasní jak potenciální benefity, tak mýty horké vody.
Pitný režim v číslech
Aneb proč je důležité pít? Asi nejvíc nasnadě je fakt, že lidské tělo obsahuje průměrně 60 % vody u dospělého muže a 55 % u dospělé ženy. Už z toho důvodu by pro vás měl být dostatečný pitný režim prioritou. Ve vašem organismu zajišťuje efektivní látkovou výměnu, správnou funkci ledvin, ale také plnou výkonnost orgánů těla, tělesných i duševních funkcí. Naopak při dehydrataci se hůř vylučují odpadní látky, snižuje se soustředěnost, schopnost regulace tělesné teploty, sportovní výkonnost, můžou se také ozvat bolesti hlavy.
- Další významnosti pitného režimu naleznete v článku Kolik vody denně musíme vypít?
Jak těmto strašákům předejít? Obecné doporučení říká, že dospělý člověk by měl denně přijmout 30–45 mililitrů tekutin na kilogram své hmotnosti. Tedy například 80 kilogramový muž by měl vypít alespoň 2,8–3,2 litrů v klidovém režimu. V případě sportu, abnormální námahy, ale i při vyšších teplotách se tato hodnota zvedá o 0,5–1 litr. Zároveň je dobré mít na mysli, že se toto číslo nemá kvůli kalorické hodnotě a vyššímu obsahu cukru zakládat na džusech, šťávách, smoothie a podobně, spíše na vodě či neslazených čajích.
7 potenciálních benefitů pití horké vody
- Zmírnění ucpaného nosu: pára, tvořící se nad horkou vodou, respektive její opatrné vdechování může pomoci uvolnit ucpané dutiny, a dokonce zmírnit bolesti hlavy. Podle starší studie z roku 2008 poskytoval horký nápoj (ne nutně voda, ale klidně čaj), rychlou a trvalou úlevu od rýmy, kašle, bolesti v krku a únavy.
- Podpora trávení: pití dostatečného množství vody obecně udržuje trávicí systém v pohybu. Někteří ovšem tvrdí, že horká voda podporuje trávení oproti klasické ještě o něco víc. Studie z roku 2016 dokonce prokázala, že teplá voda může mít příznivé účinky na střevní pohyby a vypuzení plynů po operaci. K prokázání této hypotézy je ale zapotřebí více výzkumů, ačkoli pokud máte pocit, že pití horké vody/čaje pomáhá vašemu trávení, není na škodu ji použít jako podpůrnou pomoc.
- Snížení třesu v chladu: studie z roku 2017 uvádí, že pití teplých tekutin může eliminovat přirozenou reakci těla v chladných podmínkách, třes. Konzumace horké vody pomohla subjektům vynaložit méně úsilí k udržení jejich tělesné teploty, což může být přínosné pro lidi pracující nebo žijící v chladnějších podmínkách.
- Zlepšení krevního oběhu: zdravý průtok krve ovlivňuje celou řadu věcí, od krevního tlaku až po riziko kardiovaskulárních onemocnění. Teplá koupel pomáhá vašim oběhovým orgánům – tepnám a žilám – expandovat a účinněji rozvádět krev po celém těle. Podobný účinek může mít i pití horké vody. Pro potvrzení je ovšem nutné více výzkumu.
- Snížení hladiny stresu: vzhledem k tomu, že pití vody pomáhá zlepšit funkce centrálního nervového systému, se můžete po její konzumací cítit méně úzkostlivě. Podle studie z roku 2014 měl nižší příjem tekutin za následek snížení pocitů klidu, spokojenosti a pozitivních emocí.
- Zmírnění příznaků achalázie: achalázie je stav, během kterého má váš jícen potíže s přesunem potravy dolů do žaludku. Lidé trpící touto situací mohou mít často pocit, jako by jim jídlo uvízlo v jícnu místo toho, aby se přesunulo do žaludku. Výzkumníci si nejsou jisti proč, ale starší studie z roku 2012 zjistila, že pití teplé vody může pomoci právě těmto lidem polykat i trávit pohodlněji.
Jaká jsou naopak rizika, či rozšířené mýty?
1. Popálení
Jedná se o primární riziko při pití horké vody. Na první pohled vychladlá voda (ať už klasická či v podobě čaje), může stále spálit jazyk, chuťové pohárky, patro nebo tkáně v hrdle jedince. Kvůli zvýšenému riziku nádorového onemocnění jícnu by také nápoj neměl mít více než 70 °C.
2. Detoxikace
Mezi nejčastější mýty konzumace horké vody pak patří detoxikace organismu. K této hypotéze ovšem neexistují žádné definitivní důkazy. Studie z roku 2020 sice zjistila, že pití optimálního množství vody může pomoci chránit ledviny a zároveň ředit odpadní látky v krvi, opět se ale jednalo o pitný režim jako takový, bez ohledu na teplotu vody.
- Jaké nebezpečí se skrývá pod “očistami organismu” naleznete v článku: Detoxy: spása nebo vyhazování peněz s rizikem poškození zdraví?
3. Zrychlení metabolismu
Dalším známým mýtem je pomoc při redukci hmotnosti či zázračné zrychlení metabolismu. Opírá se o předpoklad, že váš trávicí systém potřebuje snížit teplotu horké vody na teplotu vašeho těla, aby mohl tekutinu absorbovat, což má spalovat kalorie. To je ale nesmysl– organismus musí na tělesnou teplotu zahřát naopak studené tekutiny (i když se stále jedná o zanedbatelné množství energie). Úplně stejně je na tom zázračné zrychlení metabolismu, jehož rychlost je poměrně stabilní a většinou určena velikostí, věkem, pohlavím a genetikou, ne teplotou vody, jež vypijete.
Obecně nemá pití horké vody žádné škodlivé účinky. Stejně jako zázračné benefity, o kterých občas slyšíte. Zda bude voda, jež vypijete studená, teplá nebo v podobě neslazeného čaje, je úplně jedno.
- Pokud fandíte čaji více než horké vodě, článek Bylinné čaje: Úleva od nachlazení i stresu – umíte vybrat ten správný? je přesně pro vás!
Existuje ideální teplota horkých nápojů obecně?
Je tedy vůbec nějaká rádoby ideální teplota? Horké nápoje (káva nebo čaj) se zpravidla podávají k blížícímu se varu, z důvodu lepšího vyluhování příslušných ingrediencí. Že by tím ale jakkoli sílily jejich klasické účinky se říct nedá. Jednoduchou odpovědí by však mohl být výsledek studie z roku 2008, který uvádí optimální teplotu pití kávy 57,8 °C. Ta snižovala riziko popálení, a přesto nabízela příjemné pocity horkého nápoje. Většinou se u vody i jídla uvádí 54–71°C maximálně. Při vyšší teplotě a dlouhodobé konzumaci se může zvyšovat riziko rozvoje karcinomu jícnu.
- Nebaví vás kohoutková voda? Máme 8 tipů jak si zpestřit pitný režim článek poradí, jak priorizovat vaši picí rutinu zábavně a chutně!
Co si z toho vzít?
Pitný režim je klíčovým bodem zdravého životního stylu. Lidské tělo je tvořeno z 60 % právě vodou, která zajišťuje například efektivní látkovou výměnu, správnou funkci ledvin nebo plnou výkonnost orgánů těla. Trend pití horké vody může mít potenciální benefity, mezi něž patří snížení třesu v chladu nebo pomoc při ucpaném nosu a chřipce, sama o sobě ovšem nemá zázračné účinky, které jsou na internetu často prezentované (zrychlení metabolismu apod.).
Proto vždy záleží především na preferencích jedince, pokud je pro vás teplá voda s citrónem, limetou nebo třeba čaj ideálním pomocníkem pro dodržování pitného režimu, určitě jej tak využívat můžete. V případě, že ne, vůbec nevadí, stačí se hlavně řídit pravidlem 30–45 mililitrů tekutin na kilogram tělesné hmotnosti a uvidíte, že pozitivní účinky dorazí i tak!