Pomazánky jsou snad to nejvíce podceňované jídlo, přitom je to svatý grál! Easy rychlá večeře, snídaně nebo svačina na miliony způsobů, co zasytí a suroviny na ní doma vždycky najdete. Vyzkoušet můžete třeba tuhle ze sezónního patizonu! 🤤
1 porce obsahuje
- 179 kcal
- 10 g sacharidů
- 14 g tuků
- 4 g bílkovin
Na 4 porce
- 500 g patizonu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g žervé
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- pažitka
Postup
-
Patizon oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte ho na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky.
-
V pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezesklovatí a nebudou měkké, přibližně 5 minut.
-
Přidejte nakrájený patizon, restujte další 2‑3 minuty, poté podlijte trochou vody, přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud není měkký, přibližně 15 minut.
-
Jakmile je patizon měkký, rozmixujte směs dohladka.
-
Do rozmixované směsi přidejte smetanový sýr a zakysanou smetanu. Dobře promíchejte, aby vznikla hladká pomazánka. Ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku podle chuti.
-
Pomazánku podávejte na čerstvém chlebu nebo krekrech s bylinkami.