Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

Viktorie
Viktorie Hrazdílková
45 min. 20 min příprava, 25 min pečení
21 Líbí se mi Komentáře
1
Uložit recept
Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

Baba Ghanoush? Nebudeme si připravovat žádnou Ježibabu, ale skvělý letní dip pocházející z arabské kuchyně, se kterým určitě zabodujete u každé české grilovačky.

Tento dip se skvěle hodí k masu, ale můžete ho také použit jako lehkou zdravou zeleninovou večeři společně se zeleninovými hranolky a s kouskem pečiva – ať už arabským pita chlebem, nebo českým žitným chlebem.

1 porce obsahuje 1 porce pomazánky

  • 140 kcal
  • 12 g sacharidů
  • 8 g tuků
  • 5 g bílkovin

Na 2 porce

Na pomazánku
  • 2 lilky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 2 lžíce tahini
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • listová petržel
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
Na ozdobu
  • listová petržel
  • 1 granátové jablko
Příloha
  • kváskový chléb
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Lilky propícháme vidličkou, lehce pomažeme olejem a grilujeme nebo pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C doměkka/cca 25 min. Slupka může být lehce spálená.

    Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

  2. Poté necháme lilky trochu vychladnout. Vychladlé lilky rozpůlíme a vydlabeme dužinu.

  3. Tuto dužinu dáme do misky a ochutíme sezamovou pastou tahini, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, nasekanou listovou petrželí a koriandrem. Dip na závěr dochutíme solí a pepřem.

    Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

  4. Lilkový dip neboli Baba Ghanoush dozdobíme semínky granátového jablka a snítkou koriandru.

  5. Podáváme s kouskem pečiva.

    Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
21 Líbí se mi Uložit recept