Baba Ghanoush? Nebudeme si připravovat žádnou Ježibabu, ale skvělý letní dip pocházející z arabské kuchyně, se kterým určitě zabodujete u každé české grilovačky.
Tento dip se skvěle hodí k masu, ale můžete ho také použit jako lehkou zdravou zeleninovou večeři společně se zeleninovými hranolky a s kouskem pečiva – ať už arabským pita chlebem, nebo českým žitným chlebem.
1 porce obsahuje
- 140 kcal
- 12 g sacharidů
- 8 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 2 porce
- 2 lilky
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- 2 lžíce tahini
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- listová petržel
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- listová petržel
- 1 granátové jablko
- kváskový chléb
Postup
-
Lilky propícháme vidličkou, lehce pomažeme olejem a grilujeme nebo pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C doměkka/cca 25 min. Slupka může být lehce spálená.
-
Poté necháme lilky trochu vychladnout. Vychladlé lilky rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
-
Tuto dužinu dáme do misky a ochutíme sezamovou pastou tahini, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, nasekanou listovou petrželí a koriandrem. Dip na závěr dochutíme solí a pepřem.
-
Lilkový dip neboli Baba Ghanoush dozdobíme semínky granátového jablka a snítkou koriandru.
-
Podáváme s kouskem pečiva.