Pomazánky jsou v dnešní době hodně podceňované. Přitom se jedná o skvělou cestu, jak jednoduše doplnit všechny potřebné živiny a připravit si rychlou večeři nebo svačinu či snídani. Dneska jsem sáhli po čočkové verzi s vajíčkem a můžeme jí jen doporučit. 👌🏻
1 porce obsahuje
- 201 kcal
- 13 g sacharidů
- 11 g tuků
- 12 g bílkovin
Na 4 porce
- 200 g červené čočky
- 4 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička sušeného koriandru
- 1 čajová lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- petržel
Postup
-
Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a uvařte v mírně osolené vodě podle návodu na obalu, obvykle asi 15‑20 minut, dokud není měkká. Poté vodu slijte a nechte čočku vychladnout.
-
Mezitím ve větším hrnci uvařte vajíčka. Nechte je vychladnout pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
-
Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte do zlatova, asi 5 minut. Přidejte mletý koriandr a papriku a restujte další 1 minutu.
-
Pomocí ponorného mixéru rozmixujte uvařenou čočku společně s restovanou cibulí a česnekem dohladka. Můžete přidat trochu vody nebo olivového oleje pro dosažení požadované krémovější konzistence.
-
Přeneste směs do mísy, přidejte nakrájená vajíčka, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte.
-
Pomazánku před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte s žitným pečivem nebo jako dip ke slaným tyčinkám.