Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, vsaďte na černou čočku, které se říká beluga. Čočka beluga má drobná zrnka, netradiční barvu a jemnou oříškovou chuť. Při vaření se nerozvaří a hodí se tak k přípravě polévek, salátů nebo luštěninového kari.
1 porce obsahuje 1 talíř směsi bez přílohy
- 422 kcal
- 60 g sacharidů
- 7 g tuků
- 22 g bílkovin
Na 2 porce
- 160 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- 50 g červené cibule
- 120 g černé čočky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce zázvoru
- 1 čajová lžička kari koření
- 250 g rajčatové passaty
- 200 ml kokosového mléka
- 300 ml vody
- 200 g batátů
- 30 g baby špenátu
- 2 lžíce šťávy z limetky
- himalájská sůl
- pepř
- jasmínová rýže
- listová petržel
Postup
-
Na pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, čerstvý najemno nastrouhaný zázvor, na kolečka nakrájenou mrkev a restujeme cca 2 minuty.
-
Přidáme kari koření, černou čočku a promícháme. Poté přidáme rajčatovou passatu, kokosové mléko a vodu. Pánev přikryjeme pokličkou a vaříme cca 20‑25 minut. Podle potřeby doléváme vodu.
-
Přidáme na kostky nakrájené batáty a vaříme dalších 15 minut do změknutí batátů. Kari ochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Ke konci vaření vmícháme baby špenát a jakmile zavadne, odstavíme pánev z plotny.
-
Hotové kari ozdobíme na talíři nasekanou listovou petrželkou nebo koriandrem a podáváme s rýží.
Dobrou chuť.