Čočka na kyselo se už od pradávna servíruje na Nový rok. Proč si ji ale dopřávat jen jednou ročně, když je čočka tak skvělým zdrojem rostlinných bílkovin? A navíc je to taková pochoutka!
Uložte si náš recept na zdravější variantu bez zbytečného zahušťování moukou a uvidíte, že ho rádi oprášíte i během roku.
1 porce (bez vejce, chleba, okurky) obsahuje:
- 294 kcal
- 42 g sacharidů
- 2 g tuků
- 27 g bílkovin
Na 2 porce
- 200 g čočky
- 400 ml vody
- olivový olej ve spreji
- 1 cibule
- 20 ml jablečného octa
- sůl
- pepř
- vejce
- žitný chléb
- sterilovaná okurka
Postup
-
Čočku propláchneme studenou vodou a dáme do větší nádoby. Zalijeme jednou takovým množstvím vody a necháme čočku namočenou cca 4 hodinky. Případně můžeme i přes noc.
Díky namáčení je čočka lépe stravitelná.
-
Odmočenou čočku znovu důkladně propláchneme studenou vodou.
Poté dáme čočku vařit do 400 ml čisté vody.Vaříme na mírném plameni pod pokličkou cca 45 minut do změknutí. Pokud se na povrchu tvoří pěna, sebereme ji lžící. -
V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
-
Uvařenou čočku slijeme a dáme do pánve k cibuli. Zalijeme zhruba 1/2 hrnku vody (nebo vývaru) a ještě chvíli povaříme.
-
Odebereme zhruba 1/3 čočky a rozmixujeme ji ponorným mixérem dohladka.
-
Rozmixovanou čočku vrátíme zpět. Dochutíme solí, pepřem, octem a důkladně promícháme.
-
Podáváme s vejcem, nakládanými okurkami, osmaženou cibulkou a chlebem.
Nebo čímkoliv jiným podle vlastního gusta.
Dobrou chuť!