Párty před tebou a ty nevíš, co připravit? Nechceš skončit u klasických pizza šneků? Než zběsile po cestě na místo nakoupíš chipsy a další snacky, co tvému tělu nedají vůbec nic, zkus tenhle Pull Apart Bread. Je to jednoduchá rychlovka, ke které jen přidáš oblíbený dip a nakrájenou zeleninu a můžeš vyrazit. 👌🏻
Tenhle má navíc hezky fancy vánoční twist, protože jsem ho vytvarovali do vánočního stromečku, takže kromě skvělé chuti udělá taky pořádnou parádu na všech svátečních oslavách! 🎄
1 porce obsahuje
- 64 kcal
- 8 g sacharidů
- 2 g tuků
- 3 g bílkovin
Na 24 porcí
- 250 g bezlepková směs na pečení
- 140 g vody
- 5 g třtinového cukru
- 25 g Vilgain grass - fed ghee
- 4 g sušeného droždí
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 hrnek baby špenátu
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g ricotty
- čajová lžička sušeného česneku
- 1 hrnek čerstvé bazalky
- špetka soli
- čajová lžička olivového oleje
- 50 g Vilgain rajčatové omáčky puttanesca
Postup
-
Nejprve si připrav kynuté těsto. Droždí rozdrol do vlažné vody, přidej cukr a nechej odpočívat cca 10 minut, aby se aktivoval kvásek. -
Do mísy nasypej bezlepkových směs mouk na pečení, sůl a přidej změklé ghee nebo hovězí lůj. Přilij kvásek a hnětej pomocí robota na střední intenzitu. Po 6–8 minutách těsto přesuň na pomoučený vál a zpracuj do jednoho velkého bochníku. Nech alespoň hodinu kynout na teplém místě.
-
Poté si předehřej troubu na 215 °C a velký plech vylož pečicím papírem.
-
Než se pustíš do tvorby malých houstiček, připrav si náplň. V míse smíchej nasekaný špenát, nastrouhaný eidam, ricottu nebo řecký jogurt, česnekový prášek, bazalku, petrželku a sůl.
-
Těsto rozděl na 24 malých kousků. Nejprve si uválej malou kuličku, tu zmáčkni do tlustší placičky, přidej do ní lžičku špenátové náplně a zabal zpět do kuličky.
-
Pak už se můžeš pustit do tvorby stromečku. Všechny houstičky naskládej na plech. Začni jednou navrchu a postupně přidávej další řady, než ti vznikne vysoká pyramida. Vrchní stranu houstiček před pečením potři trochou oliváče.
-
Peč 15 - 20 minut.
👉🏻 friendly reminder: každá trouba peče trochu jinak, a tak stromek průběžné hlídej. Houstičky by měly mít hezky křupavou kůrku a zlatavou barvu.
-
-
Podávat můžeš ještě teplé s oblíbenou omáčkou.
Tak dobrou chuť a merry christmaaas! ✨