Sladkých koláčů není nikdy dost, ale dát si koláč třeba k večeři, obědu nebo ke svačině, co perfektně zasytí? My jsme pro všema deseti, a tak jsme s radostí připravili další recept na slaný koláč quiche, tentokrát v cibulové verzi se sýrem. Kromě spojení lahodných a křupavých textur se koláč pyšní svoji vyváženosti a jednoduchostí, která je pro @vilgainrecepty typická. A je typická i pro vás? Pak je tahle slaná dobrota přesně vaše gusto. Pojďme si ji připravit! 🥧
1 porce obsahuje
- 305 kcal
- 14 g sacharidů
- 23 g tuků
- 11 g bílkovin
Na 8 porcí
- 230 g listového těsta
- 3 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml 12% smetany
- 4 vejce
- 150 g cheddaru
- 1 čajová lžička soli
- špetka pepře
- špetka muškátového oříšku
- petržel
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C.
-
Listové těsto rozválejte a vložte do kulaté koláčové formy. Těsto by mělo pokrývat dno i okraje formy. Propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
-
Na pánvi na středně vysokém plameni zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte, dokud cibule nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 15‑20 minut. Cibuli občas promíchejte, aby se nepřipálila.
-
V míse smíchejte smetanu, vejce, nastrouhaný tvrdý sýr (my použili cheddar, finální výběr je ale na vás), sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti.
-
Na těsto rovnoměrně rozprostřete karamelizovanou cibuli. Přelijte směsí se smetanou a vejci a pečte v předehřáté troubě 25‑30 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
-
Quiche podávejte vychladlý a posypaný čerstvými bylinkami dle sezóny.