Slaných koláčů není nikdy dost, no a jestli vám doma přebývá květák, pak je tento recept přímo pro vás! Tentokrát jsme na přípravu použili listové těsto, takže je to rychlovka, co je raz dva na stole. Tak pojďme na to!
Postup
-
Vyndejte listové těsto z lednice a nechte ho asi 15 minut odpočinout na pokojové teplotě. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a vymažte kulatou formu na pečení o průměru asi 26 cm máslem.
-
Květák omyjte a rozdělte na malé růžičky. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte asi 10 minut, dokud nezměknou. Sceďte a nechte trochu vychladnout.
-
Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte listové těsto na plát o tloušťce asi 3 mm. Přeneste ho do formy a přitlačte k okrajům. Pokud je těsto příliš velké, odstřihněte přebytečné kousky.
-
Překryjte těsto pečicím papírem a naplňte ho fazolemi nebo rýží. Těsto tak zatížíte a nenafoukne se.
-
Pečte v troubě asi 15 minut, dokud nezíská světle zlatavou barvu. Vyjměte z trouby a odstraňte pečicí papír a fazole nebo rýži. Snižte teplotu trouby na 180 °C.
-
V míse rozšlehejte vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a tymiánem. Promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
-
Na předpečené těsto rozložte květákové růžičky a zalijte je směsí z vajec a smetany. Pečte v troubě asi 25 minut, dokud náplň nezíská zlatavou barvu.
-
Vyjměte quiche z trouby a nechte ho chvíli odpočinout. Podávejte teplé nebo studené s vašimi oblíbenými saláty nebo zeleninou. Dobrou chuť!