Zeleninové placičky jsou skvělá volba na rychlou večeři, o to víc, když vám doma přebývá třeba takový květák a vy nevíte, co s ním... Může se ale taky stát, že doma něco naopak chybí, třeba mouka - tak pak jste tu naprosto správně. Tentokrát vám ukážeme, jak na květákové placky bez mouky.
Když k nim navíc přidáte nějakou z našich Vilgain omáček, rozhodně nesáhnete vedle! :)
1 porce obsahuje
- 402 kcal
- 15 g sacharidů
- 24 g tuků
- 29,4 g bílkovin
Na 2 porce
- 600 g květáku
- 2 vejce
- 100 g sýru
- pepř
- sůl
- listová petržel
- olivového oleje
Postup
-
Květák omyjte, osušte a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v kuchyňském robotu.
-
Ve velké míse smíchejte nastrouhaný květák, vejce, strouhaný oblíbený sýr (ideální je třeba gouda, ementál nebo eidam), sůl, pepř a nasekanou petržel podle chuti. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
-
Rozpalte olivový olej na pánvi na středním ohni. Lžící na něm tvarujte kolečka. Každou placku smažte asi 3‑4 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
-
Placky přendejte na talíř pokrytý kuchyňskou utěrkou, aby se vsáknul přebytečný olej.
-
Květákové placky podávejte teplé s oblíbeným dipem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.