Zeleninové placičky jsou skvělá volba na rychlou večeři, o to víc, když ti doma přebývá třeba takový květák a ty nevíš, co s ním... Může se ale taky stát, že doma něco naopak chybí, třeba mouka - tak pak jsi tu naprosto správně. Tentokrát ti ukážeme, jak na květákové placky bez mouky.
Když k nim navíc přidáš nějakou z našich Vilgain omáček, rozhodně nesáhneš vedle! 👌🏻
1 porce obsahuje
- 455 kcal
- 19 g sacharidů
- 25 g tuků
- 32 g bílkovin
Na 2 porce
- 600 g květáku
- 3 vejce
- 100 g goudy
- pepř
- sůl
- sušený česnek
- sušená cibule
- libeček
- majoránka
- 4 ml ghee ve spreji
Postup
-
Květák omyj, osuš a nastrouhej na hrubém struhadle nebo v kuchyňském robotu. -
Ve velké míse smíchej nastrouhaný květák, vejce, strouhaný oblíbený tvrdý sýr (ideální je třeba gouda, ementál nebo eidam), sůl, pepř, česnek, cibuli, majoránku a libeček podle chuti. Směs důkladně promíchej, aby se všechny ingredience spojily.
👉🏻 u koření ti nepíšeme přesné množství, které jsme použili. Uprav si ho totiž podle svých chutí tak, aby ti jídlo chutnalo a bylo dochucené podle tvých představ.
Nevíš si rady? Pepře je ideální špetka, soli tak půl lžička a česneku, cibule, majoránky a libečku můžeš přidat po lžičkách.
-
Na středním plameni rozpal trochu ghee ve spreji. Lžící na něm tvaruj kolečka a každou placku smaž asi 3‑4 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
-
Placky přendej na talíř pokrytý kuchyňskou utěrkou, aby se vsáknul přebytečný olej.
-
Květákové placky podávej teplé s oblíbeným dipem nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.