Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Patří mezi přirozeně bezlepkové, zásadité a lehce stravitelné potraviny. Jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, ale také vlákniny, která přispívá k správnému trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Dále obsahují cenné vitaminy především skupiny B a E a minerální látky jako je hořčík, draslík, železo a fosfor.
Chutnají skvěle naslano i na sladko. Již dříve se běžně používali k přípravě jahelníku či škubánků. Můžeš je také smíchat s čerstvým nebo se sušeným ovocem (švestky, meruňky, brusinky) nebo oříšky (mandle, kešu, para ořechy) a semínky (lněné, chia, slunečnicové). Variant existuje celá řada. Zkus je ještě ochutit kakaem, medem nebo sirupem. Takto si připravíš sytou a nutričně hodnotnou snídaní nebo svačinku. Naslano můžou sloužit jako příloha ochucená bylinkami a česnekem nebo sušenými rajčaty. Dá se z nich připravit i hlavní chod smícháním s restovanou zeleninou anebo masem.