Přeneste se na chvíli do dětství a představte si klasický punčák nasáknutý sirupovou vodou a politý cukrovou polevou...Tak přesně takový vám dneska nenabídneme. Ale můžeme si spolu upéct jeho přetvořenou verzi, u které jsme ubrali cukr a namísto sirupové vody jsme použili maliny. Barviva v našem punčáku taky nehledejte. Zato ganache z bílé čokolády navrchu vás určitě potěší.
1 porce obsahuje
- 263 kcal
- 26,3 g sacharidů
- 11,9 g tuků
- 10,1 g bílkovin
Na 12 porcí
- 7 vajec
- 120 g práškového sladidla
- 190 g hladké mouky
- 5 g kypřicího prášku
- 50 g mandlí
- 30 g vanilkového proteinu
- 3/4 balení malinové Biolády
- 180 g mražených malin
- 2 lžíce rumu
- 180 g vody
- 100 ml 30% smetany ke šlehání
- 150 g bílé čokolády
Postup
-
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky ve velké misce vyšleháme spolu se sladidlem a špetkou soli na tuhý sníh. Bude to trvat asi 6 minut.
-
Ke sněhu přimícháme žloutky a zlehka promícháme stěrkou. Do misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme protein a mandlovou mouku. Opět zlehka promícháme, aby se všechno spojilo, ale aby nám neslehl sníh. Těsto vylijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 160 stupňů asi 30–40 minut, dokud při propíchnutá nevyleze z těsta čistá špejle.
-
Mezitím si připravíme malinovou šťávu. Rozmrazené maliny zalijeme vodou, přidáme 2–3 lžíce rumu a rozmixujeme. Směs můžeme propasírovat, aby jsme v punčáku neměli zrníčka.
-
Pokud nám těsto nenaskočilo rovnoměrně, seřízneme vrch tak, aby byl co nejvíce rovný. Následně korpus překrojím na 3 stejné pláty. Spodní a vrchní plát potřeme štědrou vrstvou džemu. Na spodní (seříznutý) plát položíme prostřední plát, který budeme polívat malinovou šťávou. Musí být úplně nasáknutý. Nakonec na něj položíme vrchní plát. Přikryjeme talířem, jemně zatížíme a necháme odpočívat v ledničce několik hodin.
-
Nakonec si připravíme ganache z bílé čokolády. Ohřejeme 100 ml 30% smetany, přidáme 150 g nadrobno nasekané čokolády, necháme chvíli odstát a rozmícháme na hladký krém, který půjde na vrch řezu. Můžeme ozdobit malinami a necháme alespoň hodinu ztuhnout v ledničce.
-
Nezapomeňte se s námi podělit o vaše výtvory. Rádi si je prohlédneme pod #aktinrecepty.