Proteinové zmrzliny: kolik proteinů obsahují a jak se v nich vyznat?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný 27. 6. 2022
3 min. Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Proteinové zmrzliny: kolik proteinů obsahují a jak se v nich vyznat?
  • Proteinové zmrzliny nejsou zárukou “nízkokalorické” pochoutky.

  • Bílkovin sice mohou mít víc, většinou jich ale neobsahují více než 10 g na 100 g zmrzliny. 

  • Zmrzliny v kelímku mají v průměru nižší podíl tuků oproti nanukům. 

Doba proteinová. Zatímco klasická zmrzlina se někdy jeví jako symbol “nezdravé” sladké pochoutky, proteinové varianty zmrzlin se tváří, jako by snad byly stvořené pro zdravé stravování. Ve skutečnosti ale rozdíl nijak závratný není. Bílkovin mají většinou jen tak tak, aby překročili legislativní hranici, což není žádná hitparáda. 

Proteinová zmrzlina vs. toustový chléb? Na bílkoviny remíza

Aby se zmrzlina mohla označit jako “zdroj bílkovin” nebo dokonce “bohatá na bílkoviny”, musí splnit určitá kritéria. Ta vypadají asi následovně:

  • ZDROJ BÍLKOVIN = Bílkoviny tvoří alespoň 12 % z celkové energetické hodnoty. 

  • S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN = Bílkoviny tvoří alespoň 20 % z celkové energetické hodnoty. 

Přiznejme si, že tyto hranice nejsou nikterak přísné, zvlášť první hranici 12 % bych spíše nazval jako velmi mírnou. Zcela přirozeně ji splňují třeba ovesné vločky, toustový chléb, ba dokonce i třeba taková hořčiceDrtivá většina proteinových zmrzlin je proto podobně “proteinových” jako výše zmíněné potraviny, které bychom jako proteinové většinou nenazvali. To není nic proti proteinovým zmrzlinám, jen si to řekněme, tak jak to je. 

Na etiketě sledujte také tuky a cukry

Proteinové zmrzliny obsahují v průměru asi 6–10 g bílkovin na 100 g, proto pokud si dáte jeden nanuk (asi 50 g), pravděpodobně v něm nenajdete víc než 5 g bílkovin. Vedle nich se ale zaměřte i na další makroživiny. 

Tuky se ve zmrzlinách objevují nejčastěji původem ze smetany nebo z čokoládové polevy. Zmrzliny v kelímku proto mají v průměru méně tuku než nanuky s polevou. Stejně tak “mléko”, “tvaroh” nebo “jogurt” je ve složení lepší signál než “smetana”.

V cukrem slazených zmrzlinách je v průměru asi 20–30 g cukru na 100 g. To je docela dost, když uvážíme, že malá porce zmrzliny je asi 50 g. Výrobci proteinových zmrzlin však s cukrem často šetří a nahrazují jej steviol‑glykosidy ze stévie nebo erythritolem a dalšími polyoly. Pokud je na etiketě najdete, je to dobré znamení. 

obrázek z archivu Aktin.cz

Srovnání proteinových zmrzlin: jak velké jsou rozdíly? 

Proteinové zmrzliny se svým složením nijak dramaticky neliší. Bílkovin mají vesměs podobně, podobná je také energetická hodnota. Jediným větším rozdílem je použití sladidel - někteří zůstávají věrní cukru, jiní využívají polyoly spolu se steviol‑glykosidy. Vyšší energetická hodnota proteinového nanuku je způsobená čokoládovou polevou. S tím lze obecně jen těžko něco dělat, na druhou stranu při velikosti nanuku 45 g stále nejde o nijak dramatickou kalorickou bombu. 

Protein Sticks Almond GelatelliMíša protein tvarohPro Delight proteinová zmrzlinaLeone ALIVE

Energie 

(na 100 g)

273 kcal172 kcal89 kcal171 kcal

Bílkoviny 

(na 100 g)

8 g8 g6 g10 g

Cukry 

(na 100 g)

7 g20 g6 g2 g
Použitá sladidlaerythritol, steviol glykosidycukrxylitolpolyoly, steviol glykosidy

Pokud si chcete zmrzlinu dopřávat pravidelně, nejlépe uděláte, pokud si proteinovou zmrzlinu připravíte doma z vlastních surovin. Ne snad že by nutně musela mít více bílkovin nebo nižší energetickou hodnotu oproti těm kupovaným, ale máte 100% kontrolu nad tím, z jakých surovin si ji vytvoříte. 

A jestliže vás láká domácí zmrzlina, můžete využít některé z našich receptů:

Co si z toho vzít?

Proteinové zmrzliny jsou mírně lepší variantou klasických zmrzlin: mají o trochu vyšší podíl bílkovin a v řadě případů místo cukru používají přírodní nekalorická sladidla. Stále však nejde o bůhvíjak bohatý zdroj bílkovin jako spíš o příjemnou pochoutku do horkého dne. Kvalitní bílkoviny však stále hledejte raději v klasických potravinách, jako jsou mléčné výrobky, maso, vejce či luštěniny.

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek