S vysokým obsahem bílkovin

Řazení

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Za potraviny s vysokým obsahem bílkovin se podle nařízení ES 1924/2006 považují takové potraviny, u nichž bílkoviny představují alespoň 20 % energetické hodnoty.

U bílkovin však nejde pouze o jejich množství, důležitá je zejména jejich kvalita, kterou lze určit na základě obsažených esenciálních aminokyselin, které jsou pro fungování lidského organismu stěžejní, a je nutné je přijímat v podobě potravy.

Živočišné bílkoviny

Bílkoviny pocházejí z živočišného zdroje jsou všeobecně považovány za kvalitnější zdroj bílkovin, díky komplexnímu spektru esenciálních aminokyselin. Mezi živočišné zdroje s nejvyšším obsah bílkovin se řadí:

Rostlinné bílkoviny

Bílkoviny z rostlinných zdrojů se vyznačují nižší kvalitou, danou nekompletním spektrem esenciálních aminokyselin, a horší využitelností oproti živočišným. Jedním z nejjednodušších řešení je správně kombinovat rostlinné bílkoviny, případně je přijímat ve vyšším množství. Rostlinné potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou: