Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová před 3 měsíci
30 min.
Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

Když nám současná situace nedovoluje skočit si na oblíbený brunch do kavárny, musí holt ta kavárenská pohoda k nám domů.

Dnes si proto připravíme tu nejkrálovatější snídani a hit všech podniků – vejce Benedikt v hlavní roli s perfektně tekutým žloutkem a lahodnou holandskou omáčkou.

Ghí je superpotravina plná zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy A, D, E a K a omega-3 mastné kyseliny. Podporuje imunitu, působí antioxidačně a podílí se na zlepšení trávení. Získává se přepuštěním klasického másla, při kterém se zbavuje mléčných bílkovin, a neobsahuje tak laktózu. A co víc? Pyšní se skvělou máslovou chutí a ještě intenzivnější, lehce oříškovou vůní. Vaší holandské dodá ještě větší chuťové grády než klasické máslo.

1 porce obsahuje

  • 587 kcal
  • 27 g sacharidů
  • 43 g tuků
  • 23 g bílkovin

Na 2 porce

Na omáčku:
  • 2 žloutky
  • 40 g ghee
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • sůl
  • pepř
Zbytek:
  • 2 plátky kváskového chleba
  • 4 plátky sušené šunky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce octu
  • bylinky
  • avokádo

Postup

  1. Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

    Nejprve se vrhneme na omáčku. 

    - Ghíčko vyndáme s předstihem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

    - Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.

    - Ve skleněné nebo nerezové misce spolu rozšleháme dva dobře oddělené žloutky, sůl, pepř a asi jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. 

    Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

    - Misku přesuneme nad páru z vařící vody v hrnci a šleháme, šleháme, šleháme, až nám vznikne hezky jemná pěna. 

    Pozor! Dno misky se nesmí dotýkat vařící vody, jinak z toho budete mít míchačky!

    - Potom misku přesuneme zpět na linku a po malých (opravdu malých!) dávkách, přiléváme a zašleháváme připravené ghíčko. 

    - Dochutíme další várkou citrónové šťávy a voila! Hotovo.

    Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

  2. Chleby opečeme do křupava. Než připravíme zbylé propriety, můžeme jej přesunout do trouby zlehka předehřáté na 50°C, aby nám nevychladly.

  3. A teď hurá na ztracené vejce!

    Tip: Čím čerstvější vejce, tím větší záruka úspěchu.

    - Vejce vyklepneme do hrníčku. Žloutek a bílek se nesmí smíchat!

    - Do většího hrnce dáme vařit vodu s octem. Jakmile se voda vaří, stáhneme plamen na minimum a pomocí vařečky uděláme v hrnci vír.

    Pozor! Je důležité použít větší hrnec, aby se nám podařilo udělat hezký vír.

    - Počkáme, až vír trochu zeslábne (jinak by nám vejce mohl roztrhat), a do jeho středu opatrně a z malé výšky vylijeme předem vyklepnuté vejce.

    - Kroužící voda se postará o to, aby bílek obalil žloutek a vznikl požadovaný tvar ztraceného vejce.

    - Pro perfektně tekutý žloutek vaříme vejce 4 minuty. Poté jej lžící opatrně vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat.

    - Vejce připravujeme po jednom.

  4. Servírujeme!

    Na opečený chléb namažeme rozmačkané a ochucené avokádo, překryjeme šunkou a navrch posadíme vejce. Dochutíme solí, pepřem, bylinkami a slavnostně přelijeme holandskou omáčkou.

    Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

  5. Nezapomeňte s námi svoji kavárenskou pohodu sdílet na Instagramu pod hashtagem #aktinrecepty.

    Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

    Snídaně jako z kavárny: Vejce Benedikt

Poděkuj autorovi
13
Aktin Whey protein
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________