Stará česká klasika v novějším a zdravějším kabátku. To je naše kulajda vychucená do posledního detailu. Tak využijte sezóny hub, která je teď v plném proudu.
1 porce obsahuje
- 282 kcal
- 24,4 g sacharidů
- 16,4 g tuků
- 11,2 g bílkovin
Na 3 porce
- 250 g brambor
- 1 lžíce ghee
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 30 g cibule
- 3/4 l vody
- 3 lžíce kuřecí bujónky
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 100 ml 12% smetany
- kopr
- houby
- Mořská sůl - vločky
- kampotský pepř
- 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 3 vejce
- 1 lžíce octa
Postup
-
Začneme houbami. Pokud používáme sušené, namočíme si hrst lesních hub alespoň na 30 minut do vody. Jestliže máme mražené, necháme je rozmrazit. Čerstvé houby si dáme stranou. Je jen na Vás, kolik hub v polévce máte rádi. :)
-
Do hrnce přidáme ghee máslo a olivový olej, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zhnědne, přidáme ocet a necháme chvíli vyvařit.
-
Poté přidáme lžíci třtinového cukru. Až nám cibule zkaramelizuje, přidáme lžíci špaldové mouky a mícháme, abychom vytvořili jíšku. Jíšku zalijeme studenou vodou a dáme vařit.
-
Do polévky přidáme 3 lžíce kuřecí bujónky, 2 listy bobkového listu a 3 kuličky nového koření. Pokud máme celý kopr, stonky využijeme a dáme je také vyvařit do polévky.
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vaříme v polévce do změknutí cca 15 minut.
-
Jakmile brambory změknou, vyndáme z polévky bobkový list, nové koření a stonky kopru. Poté polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Polévku vrátíme zpět na plotnu. Přidáme do ní houby a lístky kopru. Povaříme alespoň 10 minut. Nakonec polévku zředíme smetanou.
-
Teď si uděláme pošírované vejce. Do malého kastrůlku nalijeme vodu a lžíci octa. Dáme zahřát na mírný plamen. Voda se nesmí vařit, pouze jí zahřejeme na přibližně 70 stupňů. Vajíčko vyklepneme do skleničky. V zahřáté vodě uděláme vír a vajíčko do něj opatrně vlijeme. Necháme vařit 3 minuty.
-
Polévku podáváme s pošírovaným vejcem, dochucenou kampotským pepřem a vločkami mořské soli.
Dobrou chuť.