Ideální polévka do letních dnů? Rozhodně studené gazpacho! Vyladěné chutě, jemná konzistence a perfektní osvěžení. Tuto nevařenou polévku si zamiluje i ten nejnáročnější gurmán.
1 porce obsahuje 1 talíř polévky
- 167 kcal
- 18,8 g sacharidů
- 9,3 g tuků
- 3,2 g bílkovin
Na 3 porce
- 400 g melounu
- 400 g cherry rajčat
- 200 g okurek
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- čerstvá bazalka
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce Vilgain amino omáčky
- 1 čajová lžička mořské soli
- kampotský pepř
- sušený česnek
- sušené bazalky
- šťáva z limetky
Postup
-
Meloun vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. -
Cherry rajčata nakrájíme na půlky. Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
Takto připravené suroviny hodíme do mixéru společně se stroužkem česneku, lístky bazalky, olivovým olejem, octem a kokosovou amino omáčkou. Vše umixujeme dohladka.
-
Rozmixovanou polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, sušenou bazalkou a limetkovou šťávou.
-
Polévku přecedíme přes sítko, abychom se zbavili přebytečných kousků a získali tak jemný krém. Poté ji necháme vychladit alespoň hodinu v lednici.
-
Polévku servírujeme s nakrájenými rajčátky, okurkou, cibulkou a lístky bazalky. Nakonec jí zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Podáváme s opečeným tousťákem.
TIP: Pokud bychom chtěli navýšit bílkoviny, můžeme přidat kousky mozzarelly.
-
Dobrou chuť!