Vejce Benedikt

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová
30 min.
191 Líbí se mi Komentáře
1
Uložit recept
Vejce Benedikt

Máš chuť na víkendový brunch, ale nechce se ti vytáhnout paty z domu? Připrav si domácí. Zkus vejce Benedikt v hlavní roli s perfektně tekutým žloutkem a lahodnou holandskou omáčkou.

1 porce obsahuje 1 chleba s vejcem Benedikt

  • 587 kcal
  • 27 g sacharidů
  • 43 g tuků
  • 23 g bílkovin

Na 2 porce

Na omáčku:
Zbytek:
Zobrazit použité produkty

Postup

  1. Vejce BenediktNejprve se vrhneme na omáčku. Ghíčko vyndáme s předstihem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.

  2. Ve skleněné nebo nerezové misce spolu rozšleháme dva dobře oddělené žloutky, sůl, pepř a asi jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Misku přesuneme nad páru z vařící vody v hrnci a šleháme, šleháme, šleháme, až nám vznikne hezky jemná pěna. 

    Pozor! Dno misky se nesmí dotýkat vařící vody, jinak z toho budete mít míchačky!

  3. Potom misku přesuneme zpět na linku a po malých (opravdu malých!) dávkách, přiléváme a zašleháváme připravené ghíčko. 

    Dochutíme další várkou citrónové šťávy a voila! Hotovo.Vejce Benedikt

  4. A teď hurá na ztracené vejce!

    Tip: Čím čerstvější vejce, tím větší záruka úspěchu.

  5. Vejce vyklepneme do hrníčku. Žloutek a bílek se nesmí smíchat! Do většího hrnce dáme vařit vodu s octem. Jakmile se voda vaří, stáhneme plamen na minimum a pomocí vařečky uděláme v hrnci vír.

    Pozor! Je důležité použít větší hrnec, aby se nám podařilo udělat hezký vír.

  6. Počkáme, až vír trochu zeslábne (jinak by nám vejce mohl roztrhat), a do jeho středu opatrně a z malé výšky vylijeme předem vyklepnuté vejce. Kroužící voda se postará o to, aby bílek obalil žloutek a vznikl požadovaný tvar ztraceného vejce.

    Pro perfektně tekutý žloutek vaříme vejce 4 minuty. Poté jej lžící opatrně vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat.

    Vejce připravujeme po jednom.

  7. A servírujeme!

    Na opečený chléb namažeme rozmačkané a ochucené avokádo (dochutit můžeme silí, pepřem, citronovou šťávou a bylinkami podle chuti), překryjeme šunkou a navrch posadíme vejce. Slavnostně přelijeme holandskou omáčkou a můžeme vychutnávat. Tak dobrou chuť!Vejce Benedikt

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
191 Líbí se mi Uložit recept

Použité produkty v receptu

  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________
  • _______
    __________ __________ __________ __________ __________