Vejce Benedikt

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová před 2 lety
1
30 min.
Uložit recept
Vejce Benedikt

Máš chuť na víkendový brunch, ale nechce se ti vytáhnout paty z domu? Připrav si domácí. Zkus vejce Benedikt v hlavní roli s perfektně tekutým žloutkem a lahodnou holandskou omáčkou.

1 porce obsahuje 1 chleba s vejcem Benedikt

  • 587 kcal
  • 27 g sacharidů
  • 43 g tuků
  • 23 g bílkovin

Na 2 porce

Na omáčku:
  • 2 žloutky
  • 40 g ghee
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • sůl
  • pepř
Zbytek:
  • 2 plátky kváskového chleba
  • 4 plátky sušené šunky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce octa
  • bylinky
  • avokádo

Postup

  1. Vejce Benedikt

    Nejprve se vrhneme na omáčku. 

    Ghíčko vyndáme s předstihem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

    Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.

    Ve skleněné nebo nerezové misce spolu rozšleháme dva dobře oddělené žloutky, sůl, pepř a asi jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. 

    Vejce Benedikt

    Misku přesuneme nad páru z vařící vody v hrnci a šleháme, šleháme, šleháme, až nám vznikne hezky jemná pěna. 

    Pozor! Dno misky se nesmí dotýkat vařící vody, jinak z toho budete mít míchačky!

    Potom misku přesuneme zpět na linku a po malých (opravdu malých!) dávkách, přiléváme a zašleháváme připravené ghíčko. 

    Dochutíme další várkou citrónové šťávy a voila! Hotovo.

    Vejce Benedikt

  2. Chleby opečeme do křupava. Aby nám nevychladly, můžeme jej přesunout do zlehka předehřáté trouby cca na 50°C.

  3. A teď hurá na ztracené vejce!

    Tip: Čím čerstvější vejce, tím větší záruka úspěchu.

    Vejce vyklepneme do hrníčku. Žloutek a bílek se nesmí smíchat!

    Do většího hrnce dáme vařit vodu s octem. Jakmile se voda vaří, stáhneme plamen na minimum a pomocí vařečky uděláme v hrnci vír.

    Pozor! Je důležité použít větší hrnec, aby se nám podařilo udělat hezký vír.

    Počkáme, až vír trochu zeslábne (jinak by nám vejce mohl roztrhat), a do jeho středu opatrně a z malé výšky vylijeme předem vyklepnuté vejce.

    Kroužící voda se postará o to, aby bílek obalil žloutek a vznikl požadovaný tvar ztraceného vejce.

    Pro perfektně tekutý žloutek vaříme vejce 4 minuty. Poté jej lžící opatrně vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat.

    Vejce připravujeme po jednom.

  4. Servírujeme!

    Na opečený chléb namažeme rozmačkané a ochucené avokádo, překryjeme šunkou a navrch posadíme vejce. Dochutíme solí, pepřem, bylinkami a slavnostně přelijeme holandskou omáčkou.

    Vejce Benedikt

  5. Nezapomeňte s námi svoji kavárenskou pohodu sdílet na Instagramu. Ve Stories označ @aktinrecepty.

    Vejce Benedikt

    Vejce Benedikt

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
79 Líbí se mi Uložit recept
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________