Máš chuť na víkendový brunch, ale nechce se ti vytáhnout paty z domu? Připrav si domácí. Zkus vejce Benedikt v hlavní roli s perfektně tekutým žloutkem a lahodnou holandskou omáčkou.
1 porce obsahuje
- 587 kcal
- 27 g sacharidů
- 43 g tuků
- 23 g bílkovin
Na 2 porce
- 2 žloutky
- 40 g ghee
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- 2 plátky kváskového chleba
- 4 plátky sušené šunky
- 2 vejce
- 1 lžíce octa
- bylinky
- avokádo
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup
-
Nejprve se vrhneme na omáčku. Ghíčko vyndáme s předstihem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Na plotnu postavíme větší hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu. -
Ve skleněné nebo nerezové misce spolu rozšleháme dva dobře oddělené žloutky, sůl, pepř a asi jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Misku přesuneme nad páru z vařící vody v hrnci a šleháme, šleháme, šleháme, až nám vznikne hezky jemná pěna.
Pozor! Dno misky se nesmí dotýkat vařící vody, jinak z toho budete mít míchačky!
-
Potom misku přesuneme zpět na linku a po malých (opravdu malých!) dávkách, přiléváme a zašleháváme připravené ghíčko.
Dochutíme další várkou citrónové šťávy a voila! Hotovo.
-
A teď hurá na ztracené vejce!
Tip: Čím čerstvější vejce, tím větší záruka úspěchu.
-
Vejce vyklepneme do hrníčku. Žloutek a bílek se nesmí smíchat! Do většího hrnce dáme vařit vodu s octem. Jakmile se voda vaří, stáhneme plamen na minimum a pomocí vařečky uděláme v hrnci vír.
Pozor! Je důležité použít větší hrnec, aby se nám podařilo udělat hezký vír.
-
Počkáme, až vír trochu zeslábne (jinak by nám vejce mohl roztrhat), a do jeho středu opatrně a z malé výšky vylijeme předem vyklepnuté vejce. Kroužící voda se postará o to, aby bílek obalil žloutek a vznikl požadovaný tvar ztraceného vejce.
Pro perfektně tekutý žloutek vaříme vejce 4 minuty. Poté jej lžící opatrně vyndáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
Vejce připravujeme po jednom.
-
A servírujeme!
Na opečený chléb namažeme rozmačkané a ochucené avokádo (dochutit můžeme silí, pepřem, citronovou šťávou a bylinkami podle chuti), překryjeme šunkou a navrch posadíme vejce. Slavnostně přelijeme holandskou omáčkou a můžeme vychutnávat. Tak dobrou chuť!