Šopský salát je oblíbeným jídlem v mnoha zemích Balkánu, především v Bulharsku a Srbsku. A svoje místo získal také ve většině českých kuchyní. A není divu - tento svěží a chutný salát je výborný na léto, kdy jsou jeho hlavní složky - rajčata a okurky - nejchutnější. Tak se do něj pojďme pustit!
1 porce obsahuje
- 196 kcal
- 16 g sacharidů
- 10 g tuků
- 8 g bílkovin
Na 2 porce
- 4 rajčata
- 1 okurka
- 1 červená cibule
- 1 paprika
- 150 g sýru balkánského typu
- 50 g černých oliv
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička himalájské soli
- 1 čajová lžička pepře
- petržel
Postup
-
Rajčata, okurku a papriku umyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky střední velikosti. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké prstýnky. Olivy odokapáme a případně odpeckujeme.
-
Všechny nakrájené suroviny smícháme v míse. Přidáme olivový olej, sůl a pepř a opatrně promícháme. Navrch salátu nahrubo nastrouháme balkánský sýr.
-
Nakonec posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. Tak dobrou chuť!