Rychlá a nadýchaná slaná snídaně? Přesně pro tyhle případy se hodí mít v zásobě recept na vaječné suflé. K vaječné směsi můžete přidat to, co máte rádi - maso, bylinky, sýr... vytvoříte tak nespočet kombinací, které vás jen tak neomrzí.
1 porce obsahuje
- 363 kcal
- 13 g sacharidů
- 27 g tuků
- 17 g bílkovin
Na 4 porce
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 50 g Vilgain grass - fed ghee
- 50 g hladké mouky
- 100 g goudy
- sůl
- muškátový oříšek
- mletá paprika
- olivový olej ve spreji
Postup
-
Předehřejte si troubu na 180 °C.
-
Oddělte žloutky od bílků a dejte je do dvou různých mís. Žloutky rozšlehejte vidličkou a bílky nechte být.
-
V malém hrnci rozpusťte ghee na mírném ohni. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi minutu, dokud nevznikne hladká směs.
-
Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustou a hladkou omáčku.
-
Odstavte z ohně a vmíchejte nastrouhaný tvrdý sýr (my zvolili goudu), sůl, muškátový oříšek a papriku. Nechte trochu vychladnout a poté vmíchejte žloutky.
-
V čisté míse ušlehejte bílky do tuhého sněhu. Lžící opatrně vmíchejte třetinu sněhu do sýrové směsi, aby se zjemnila. Poté přidejte zbytek sněhu a jemně promíchejte, aby se směsi spojily. Míchejte opatrně, aby sníh nespadl.
-
Nalijte směs do olejem vystříkané formičky uhlaďte povrch.
-
Pečte v troubě po dobu 25 až 30 minut, dokud suflé nezíská zlatavou barvu.
-
Neotvírejte troubu během pečení, aby suflé nespadlo.
-
Podávejte ihned, dokud je suflé ještě nadýchané, ideálně s žitným chlebem. Dobrou chuť!