7 tipů na horké nápoje, které nejen zahřejí, ale zároveň jsou prospěšné pro zdraví

Karolína Šimečková
Karolína Šimečková před 3 dny
1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
7 tipů na horké nápoje, které nejen zahřejí, ale zároveň jsou prospěšné pro zdraví
  • Horké nápoje patří mezi oblíbené způsoby hydratace především v podzimních a zimních měsících. 

  • Pocit pohodlí, který právě z teplých drinků získáváte, může být způsoben i jejich uklidňujícími účinky.

  • Další zdravotní benefity (a skvělou chuť) si navíc můžete velice snadno zařídit přidáním libovolných ingrediencí, například skořice, medu či vanilky. 

Za okny vane vítr, možná dokonce chumelí a vy máte chuť tak akorát na to zalézt do postele s oblíbenou knihou v jedné ruce a horkým nápojem v té druhé? V tom případě jste tady správně, protože v dnešním článku vám představíme 7 kouzelných drinků, díky kterým si nejen vychutnáte podzimní náladu, ale můžete z nich vytěžit i něco navíc.  

A jaké oblíbence jsme pro vás vybrali? 

1. Chai (latté)

Zkoušeli jste někdy po koření vonící domácí chai nebo chai latté? Garantujeme, že si na něm pochutnáte víc než na komerčně připravených náhražkách od Starbucks, kde Grande Chai Tea Latte obsahuje 42 gramů cukru (což je mnohem více, než doporučený denní limit). Navíc si zajistíte nápoj bohatý na antioxidanty, posílíte zdraví svého srdce, bojujete s nachlazením a bolestí hlavy, což se nejen, ale kór na podzim, hodí dvojnásob. 

Ingredience

Postup

  1. Zahřejte mléko v malém hrnci na střední teplotu.
  2. Jakmile se začne vařit, vypněte jej, přidejte čajový sáček a nechte louhovat 4 až 5 minut. 
  3. Následně opět zapněte plotnu na střední teplotu a přidejte skořici, zázvor, hřebíček, kardamom, vanilku a javorový sirup. 
  4. Míchejte, dokud se z chaie nebude kouřit.
  5. Nalijte čaj do hrnků a pokud chcete, přidejte extra mléčnou pěnu a posypte skořicí.

Nutriční hodnoty: 115 kcal, 2 g B, 5 g T, 17 g S

2. Zázvorový čaj

Zázvor dokáže perfektně prohřát celé tělo, a proto je populární zejména v podzimních a zimních obdobích, kdy se hodí i jeho přínos pro imunitní systém. V případě pravidelné konzumace může váš jídelníček obohatit o vitaminy, minerální látky, ale především antioxidanty! Kořen zázvoru obsahuje velmi vysokou hladinu (3,85 mmol/100 g) celkových antioxidantů, které předčí pouze granátové jablko a některé druhy bobulovin. Kromě toho se samotný zázvorový čaj využívá při bolestech žaludku a nevolnosti. Medem poté podpoříte další příjem antioxidantů a samozřejmě chuť. 

Ingredience

  • 5 cm dlouhý kus kořene zázvoru 
  • čajová lžička medu 
  • horká voda na zalití

Postup

  1. Odkrojte požadovaný kus zázvoru a oloupejte ho.
  2. Následně nastrouhejte či nakrájejte na menší kousky.
  3. Zalijte převařenou vodou a nechte asi 10 minut louhovat.
  4. Přidejte med.

Nutriční hodnoty na 1 porci: 25 kcal, 0,5 g B, 0,2 g T, 5,8 g S

3. Golden latté

Zlatožlutá barva “zlatého mléka” je hned po její hřejivé a unikátní chuti snad nejvíc charakteristickým rysem tohoto nápoje. Získává ji z kurkumy, člena rodiny zázvoru, který se používá jako koření a léčebně pro úlevu od bolesti. Tento původem indický nápoj obsahuje také kurkumin, aktivní sloučeninu v kurkumě, jež oplývá protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi a černý pepř zvyšující užitek z kurkumy (pomáhá vašemu tělu absorbovat podstatně více kurkuminu). 

Ingredience

Postup

  1. V hrnci na středním plameni smíchejte všechny ingredience. 
  2. Přiveďte pouze k varu (nenechte vařit) a podávejte horké.
  3. K napěnění můžete použít napěňovač mléka nebo jej těsně před podáváním vyšlehat. 
  4. Podle chuti ozdobte badyánem.

Nutriční hodnoty: 102 kcal, 3 g B, 4 g T, 11 g S

4. Matcha latté

Matcha pochází ze stejné rostliny jako zelený čaj, konkrétně se jedná o koncentrovaný prášek ze zeleného čaje pocházející z Japonska. Její hlavní benefity pochází z aktivní sloučeniny epigalokatechinu galátu (EGCG), jež byla v minulosti výzkumy spojována se snížením rizika některých druhů nádorových onemocnění, se zlepšením kardiovaskulárního zdraví a také normální funkcí metabolismu. Klasická příprava čaje matcha má striktně daná pravidla, na kterých si nejen Japonci dosti potrpí. Zde uvádíme příklad jednoduššího, ale stejně lahodného, a benefity nabitého matcha latté. Takže jak na to?

Ingredience

  • 1½ šálku mléka 
  • lžička prášku ze zeleného čaje matcha
  • 2 lžičky cukru
  • 3 lžíce teplé vody

Postup

  1. V hrnku smíchejte matchu, cukr a zalijte 3 lžičkami teplé vody.
  2. Míchejte lžící nebo metličkou, dokud nevznikne hladká tmavě zelená pasta.
  3. Následně nalijte do hrnku ohřáté mléko a opět dobře promíchejte.

Nutriční hodnoty: 159 kcal, 8,7 g B, 4 g T, 22 g S

5. Zelený čaj 

A u zeleného čaje zůstaneme, má totiž opravdu velkou řadu možných zdravotních benefitů, mezi něž patří snížení krevního tlaku, tím pádem pomoc při snížení rizik srdečních onemocnění. Dalšími benefity jsou i udržování bdělosti (z důvodu obsaženého kofeinu), posílení mozkových funkcí, pomoc při migrénách, nachlazení, ale i se zápachem z úst (za což mohou katechiny potlačující růst bakterií). Díky široké nabídce palet různých chutí navíc máte jistotu, že vám tento zdravý drink rozhodně nezevšední. 

Ingredience

Postup

  1. Sáček či sypanou směs přemístěte do hrnku a zalijete horkou (ne vařící!) vodou. 
  2. Dochuťte medem.

Nutriční hodnoty: 33 kcal, 0,1 g B, 0 g T, 9 g S

7 tipů na horké nápoje, které nejen zahřejí, ale zároveň jsou prospěšné pro zdraví

6. Sójový nápoj s vanilkou a skořicí

Z nemléčných náhražek mléka patří sójové nápoje mezi jednu z nutričně nejpodobnějších kravskému mléku, alespoň ty obohacené o vápník a vitamin D. Při pravidelné a vyšší konzumaci skořice k tomu dodáváte neodmyslitelnou dávku zdravotních výhod; je totiž spojována s potenciálními protizánětlivými, protirakovinnými, antidiabetickými a antimikrobiálními přínosy. Nakonec se přidá vanilka se svými uklidňujícími účinky a zázračný (pod)zimní nápoj je na světě!

Ingredience

Postup

  1. Všechny ingredience dejte do malého hrnce na střední teplotu a prošlehejte.
  2. Zahřejte jen k varu a podávejte.

Nutriční hodnoty: 110 kcal, 6 g B, 4 g T, 11 g S

7. Horká čokoláda s ořechovým máslem

Existuje na podzim něco víc “cozy” než horká čokoláda? Nemyslíme si. Kromě přivození kouzelných dětských vzpomínek a zahřátí po duši ovšem přináší do organismu i jiné benefity. Čokoláda sama o sobě, přesněji řečeno kakaové boby, mohou poskytovat silné zdravotní přínosy, zejména co se ochrany před srdečními chorobami týče. Ořechové máslo  (kvalitní!) je zase nabité zdravými tuky a rostlinnými bílkovinami. Tento recept navíc přidává i další porci bílkovin díky využití proteinu bez umělých sladidel, aromat a barviv!

Ingredience

Postup

  1. Všechny sypké suroviny rozmíchejte v troše mléka. 
  2. Přidejte lžičku ořechového másla, přilijte zbytek mléka a začněte zahřívat na mírném plameni. 
  3. Za občasného míchání vařte cca 5 minut. 
  4. Horkou čokoládu dozdobte domácí šlehačkou, ale tajnou zbraní je hlavně další lžička Sweet Nuts Hazelnut Cocoa.

Nutriční hodnoty na 1 porci: 327 kcal, 26 g B, 15 g T, 21 g S

 Co si z toho vzít?

Podzim a zima jsou ideálními ročními obdobími pro častější experimenty s horkými nápoji. Kromě pocitu hřejivosti a uklidňujících účinků si navíc můžete pohrát s ingrediencemi a vytvořit skvělý způsob hydratace naplněný dalšími zdravotními benefity, jako jsou ochrana před srdečními chorobami, antidiabetické přínosy či protizánětlivé účinky. A to vše v lahodném “kabátku”!

Přidej se k 38 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek