Med obsahuje přibližně 82 % jednoduchých cukrů, přesto je sladší než čistý cukr.
Z výživového hlediska jsou ceněné zejména antioxidanty založené na fenolových sloučeninách.
Konzumací medu podporujeme také včelařství, které hraje důležitou roli v naší přírodě.
Med je sladká viskózní pochutina, která je lidem známá již od raných vývojových stádií. Ačkoliv dnes tvoří konzumace medu v České republice méně než 2 % konzumace cukru, ještě začátkem 19. století bylo slazení medem mnohem běžnější než slazení cukrem. Dodnes se medu přisuzují zdraví prospěšné účinky, koneckonců již ve Starověku byl med součástí léčebných procesů. Jsou ale léčivé účinky medu skutečné?
82 % jednoduchých cukrů, antioxidanty a stopové množství vitaminů a minerálních látek
Květový a lesní (medovicový) med jsou tvořeny převážně jednoduchými sacharidy, z nichž nejvýznamnější je obsah glukózy a fruktózy. Vedle cukrů se v medu vyskytuje také voda (přibližně 17 %) a zbylý prostor připadá na vitaminy, minerální látky a další organické sloučeniny, z nichž některé vykazují antioxidační vlastnosti.
Složení medu (průměr) | |
Glukóza | 38 % |
Fruktóza | 31 % |
Ostatní cukry (sacharóza aj.) | 13 % |
Voda | 17 % |
Aminokyseliny | 0,3 % |
Vitaminy + minerální látky | 0,2 % |
Med může být tekutý či krystalický v závislosti na zastoupení jednotlivých cukrů, obsahu vody a teplotě, při které je skladován. Díky vysokému podílu glukózy a fruktózy má vysokou osmolalitu, proto se ani při pokojové teplotě nekazí a neplesniví. Z pohledu složení je med tvořený převážně jednoduchými cukry (82 %). Díky vysokému obsahu fruktózy má oproti stolnímu cukru vyšší sladivost, stále je však vydatným zdrojem energie s obsahem 304 kcal na 100 g.
Podíl aminokyselin, vitaminů a minerálních látek je prakticky zanedbatelný, takže ačkoliv med je zdrojem celého spektra mikroživin, k celkovému dennímu příjmu přispívá jen minimálně. Nejvyšší podíl minerálních látek připadá na draslík a železo, přičemž v obou případech je konzumace 100 g medu zdrojem jen asi 2‑3 % z denní referenční hodnoty příjmu.
O poznání zajímavější je obsah organických látek s antioxidačním účinkem. Dokonce i vědecké studie ukazují, že pravidelná konzumace medu (1,5 g medu na 1 kg hmotnosti) zvyšují antioxidační kapacitu krevní plazmy více než ekvivalentní množství kukuřičného sirupu.
Chcete se dozvědět více o srovnání jednotlivých druhů sladidel? Přečtěte si náš další článek Čím sladit a co raději vynechat?
Obsahuje med více antioxidantů než ovoce?
Za antioxidační vlastnosti medu jsou zodpovědné primárně fenolové sloučeniny, menší měrou přispívají také flavonoidy. To je také hlavní výhodou medu, protože cukr tyto látky prakticky neobsahuje. Látky s antioxidačním účinkem bývají velmi často barevné pigmenty, proto obecně platí, že čím tmavší med, tím lepší antioxidační vlastnosti. V našich podmínkách platí, že lesní med (tvořený z medovice) má vyšší podíl antioxidantů než med květový (tvořený z nektaru).
Antioxidanty založené na fenolových sloučeninách se v potravinách vyjadřují pomocí ekvivalentů kyseliny gallové (GAE). V tabulce níže srovnáváme obsah fenolových antioxidantů v medovicovém medu z Polska s jablky odrůdy Red Delicious, které patří mezi běžný a vydatný zdroj antioxidantů ve stravě, a se šťávou z arónie, která je jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů obecně:
Obsah fenolových antioxidantů na 100 g/100 ml | |
lesní med (medovicový) | 201 mg GAE |
jablka Red Delicious | 74 mg GAE |
šťáva z aronie | 318 mg GAE |
Z tabulky je zřejmé, že medovicový med má obsah antioxidantů vysoký. Je však potřeba brát do úvahy také běžnou snězenou dávku. Zatímco 1 střední jablko (150 g) je zdrojem 111 mg GAE, 1 lžíce medu (30 g) je zdrojem pouze 60 mg GAE.
Z pohledu antioxidantů je vhodné nahradit cukr medem, jelikož obsah antioxidantů je nesrovnatelně vyšší. Ovšem jíst nadměrné množství medu ve snaze o zvýšený příjem antioxidantů vhodné není, protože vedle nich obsahuje také vysoký obsah cukru.
Jak se vyznat mezi antioxidanty a které potraviny jsou jejich nejbohatšími zdroji? Vše vysvětlíme v našem dalším článku Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Přiberu víc po medu nebo po cukru?
Med i stolní cukr jsou sladidla založená na vysokém obsahu jednoduchých cukrů. Srovnání nutričních hodnot si můžeme ukázat v níže přiložené tabulce:
Stolní cukr krystal (na 100 g) | Med (na 100 g) | |
Energetická hodnota | 389 kcal | 304 kcal |
Sacharidy | 100 g | 82 g |
| 98 g | 82 g |
Bílkoviny | 0 g | 0,3 g |
Tuky | 0 g | 0 g |
Díky obsahu volné fruktózy má med mírně vyšší sladivost než cukr, a to i přes nižší energetickou hodnotu. Dá se proto říct, že při udržení stejné sladivosti má med lepší nutriční vlastnosti a přispívá nižší energetickou hodnotou než cukr.
Stále je však třeba mít na paměti, že med je velmi vydatným zdrojem jednoduchých cukrů. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit příjem jednoduchých cukrů do 10 % z celkového energetického příjmu, což pro referenční energetický příjem představuje 50 g cukrů denně (odpovídá 60 g medu denně).
Je stolní cukr opravdu škodlivý, nebo jde spíše o neutrální potravinu? Přečtěte si náš další článek Co se vlastně děje s tvým tělem, když jíš cukr?
Jaké jsou další benefity konzumace včelího medu?
Při srovnání medu s cukrem nelze zapomínat ještě na další benefity, které konzumace medu přináší:
Med obsahuje asi 4–5 % fruktooligosacharidů, které mají v zažívacím traktu prebiotický účinek.
Oproti cukru má med senzoricky výraznější a bohatší chuťový profil.
Konzumací medu přispíváme rozvoji včelařství, protože včely mají významný vliv na opylování hospodářských plodin. Odhadovaný ekonomický přínos opylovačů se odhaduje mezi 235–577 miliardami dolarů ročně.
Med na rozdíl od cukru není vysoce průmyslově zpracovaná potravina.
Co si z toho vzít?
Včelí med je pochutina založená na vysokém obsahu jednoduchých cukrů (82 %) a vodě. Zajímavý je obsah antioxidantů na bázi fenolových sloučenin, který je zvlášť významný u lesního medovicového medu. V porovnání s cukrem má med nižší energetickou hodnotu a mírně vyšší sladivost. Jde o nutričně rozmanitější potravinu, která navíc oproti cukru představuje další přidané benefity, jako jsou třeba přítomné antioxidanty, prebiotika nebo bohatší chuťový profil.
Stále je však vhodné myslet na vysoký obsah cukru a konzumovat med spíše ve střídmém množství. Pakliže med je jediné používané sladidlo s energetickou hodnotou, nemělo by denní snědené množství překračovat 60 g.