Avgolemono je tradiční řecká kuřecí polévka, která je známá svou bohatou a krémovou texturou a jemnou citronovou chutí. Navíc vás perfektně zasytí a zároveň je ideální na léto - osvěží a není těžká.
1 porce obsahuje 1 miska polévky
- 341,4 kcal
- 30 g sacharidů
- 9,7 g tuků
- 31,8 g bílkovin
Na 2 porce
- 500 g kuřecího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 l kuřecího vývaru
- 3 vejce
- 2 citrony
- 3 lžíce rýžové mouky
- sůl
- pepř
- listová petržel
Postup
-
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte trochu oleje a osmahněte kuřecí maso, dokud nezměkne a nezezlátne.
-
Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nezačnou zelenina nezměkne a maso neprovoní.
-
Poté přidejte nastrouhanou mrkev a bramboru, dokud nezměknou.
-
Následně přilijte kuřecí vývar a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit po dobu asi 20 minut, aby se všechny ingredience propojily.
-
Mezitím v misce rozmíchejte vejce a citronovou šťávu dohladka. Přidejte rýžovou mouku a míchejte, dokud nedostanete hladkou pastu bez hrudek. Pomalu přilijte část horkého vývaru z hrnce do mísy a stále míchejte, abyste zabránili sražení vajec.
-
Nalijte směs zpět do hrnce se zbývajícím vývarem a míchejte, dokud se polévka nezahustí.
-
Ochutnejte a případně ji osolte a opepřete podle své chuti. Před podáváním ozdobte polévku čerstvě nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!