Elixír zdraví snadno a rychle. Vyzkoušeli jsme babičkovský recept na podporu imunity
obrázek z up-nature.com

Elixír zdraví snadno a rychle. Vyzkoušeli jsme babičkovský recept na podporu imunity

"Brace yourselves, winter is coming" (Držte se, zima přichází). Jako fanoušek televizního seriálu Hra o trůny jsem si nemohl odpustit tuto frázi použít. Je v těchto dnech totižto více než výstižná. Jak se připravit na zimu? Jak odolat zástupům nemocných lidí v MHD, práci nebo třeba ve škole? Období chřipek a angín už začalo a jelikož jako osobní trenér pracuji s lidmi, mohu to jen potvrdit. Bohužel se nejspíš jedná o první vlnu a další nás teprve čekají. 

Před Vánoci, v období kdy máme odpočívat a trávit čas s rodinou, jsme paradoxně nejvíce v napětí. Více pracujeme a více se stresujeme, čehož výsledkem je vyšší náchylnost k onemocnění. Stres totiž vede k aktivaci sympatického nervového systému, který nás při ohrožení připravuje na výkon. V moderní době má stres jinou podobu, a tak nás po městě nehoní divoké šelmy, ale spíš naše povinnosti. Tělo je tak neustále připraveno na výkon, což ho vyčerpává. Neustále na podzim slýchávám z úst mých klientů věty typu: "Doufám, že zase neonemocním, to se mi teď opravdu nehodí!" Odpovídám otázkou: "A jak moc nechceš být nemocný?" 

Mám totiž pro vás recept, který už tři roky používám a nikdy mě nezklamal. Stejně jako těch pár lidí, kteří na můj popud sebrali odvahu a tuto dobrotu si doma vytvořili.

obrázek z pixabay.com

Co do receptu patří?

  • cibule
  • česnek
  • křen
  • zázvor
  • kurkuma
  • chilli papričky
  • jablečný ocet

Tento recept jsem ale sám nevymyslel. Na internetu ho můžete najít pod názvem "Extra silné přírodní antibiotikum" a doporučil mi ho kdysi kamarád. V návodu radí ingredience nechat louhovat v jablečném octu po dobu 14 dní a poté použít pouze tekutou část. Jelikož si tento lék vyrábím většinou až když je stav akutní, nečekám a všechny ingredience ihned po rozmixování konzumuji. Tento způsob mi však přinesl naprosto uspokojivé výsledky.

Příprava

Jak jsem zmínil, všechny ingredience je potřeba rozmixovat na kaši. Aby neměl mixér moc práce, je dobré vše předem nakrájet na menší kousky. První, co do mixéru dáte, bude cca 200 ml jablečného octu. Poté přidáte naráz cibuli, česnek, chilli papričky a kurkumu. Tyto přísady se snadněji rozmixují a když pak přidáte křen a zázvor, rozsekají se pak mnohem jednodušeji. Dolijte jablečným octem podle toho, jak se vám bude konzistence líbit.

obrázek z pexels.com

Dávkování

Preventivně bych vám doporučil jednu polévkovou lžíci ráno na lačno, snídani si dopřejte po půl hodině. V případě, že na lačný žaludek bude toto množství příliš agresivní, zkuste ho zkonzumovat půl hodiny až hodinu po jídle. Pokud už jste nemocní, můžete přidat další dávky během dne mezi jídly. Vaše první dávky však doporučuji zmenšit (čajová lžička), ať uvidíte, co na to vaše tělo řekne. Také pokud máte nějaké problémy se žaludkem, doporučuji opatrný postup, případně se poradit s lékařem.

Jak jednotlivé složky působí?

Účinky všech ingrediencí jsou v široké veřejnosti známé a snadno dohledatelné. Rozhodl jsem se však prozkoumat tyto zázraky blíže a obohatit vás o některé zajímavé informace a studie, jež mohou podpořit vaši motivaci zařadit tento recept do přípravy na zimu.

Fytochemické látky

V následujících odstavcích budu mluvit o tzv. "fytochemických látkách" (jinými názvy např. bioaktivní, fytochemikálie, chemoprotektivní, nenutrivní a biologicky aktivní látky rostlinného původu), jež patří mezi tzv. sekundární rostlinné látky.


Rozdělení nutrientů

Tyto skupiny sloučenin se přirozeně vyskytují v rostlinách a předpokládá se o nich, že poskytují určitou míru ochrany proti degenerativním a civilizačním chorobám, jako jsou rakovina, kardiovaskulární choroby, artritida, hypertenze a jiné. Mezi nejvýznamnější z těchto skupin patří:

Skupina Zástupci Význam
terpeny skvalen, silice, vitamín A prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
sulfidy alicin prevence kardiovaskulárních onemocnění
karotenoidy lykopen, betakaroten prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
rostlinné alkaloidy indol a jeho deriváty prevence nádorových onemocnění (rakovina prsu, dělohy)
chlorofyly chlorofyl, chlorofylin antimutagenní, antikarcinogenní
glukosinoláty glukonastrutin, glukoerucin prevence nádorových onemocnění
flavonoidy resveratrol, kvercetin, katechin zpomalení stárnutí, oddálení absorpce tuků, snížení krevního tlaku, a další
inhibitory proteáz kuniny prevence nádorových onemocnění (rakovina prsu, dělohy)

Cibule kuchyňská 

Při hledání informací o účincích cibule jsem zjistil, že ji můžete použít prakticky na vše. Od běžné rýmy, přes zažívací nebo kožní potíže až po plešatost. Cibule obsahuje na 100 g přibližně 40 mg vitamínu C. Tento vitamín se pyšní silnými antioxidačními účinky, posiluje imunitu, působí protizánětlivě a stimuluje tvorbu krvinek. Dále například povzbuzuje při únavě a podporuje hojení. Cibule je také významným zdrojem fenolů a flavonoidů, bioaktivních látek majících, mimo jiné, antioxidační a antiseptické účinky. Nejvýznamnějším flavonoidem, obsaženým v cibuli je kvercetin. Tato látka se prokázala jako efektivní v prevenci kardiovaskulárních chorob. V mnoha studiích bylo také dokázáno snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny (Nicastro, Ross, Milner, 2015). 

Česnek 

Česnek rovněž obsahuje řadu látek s antioxidačními účinky, jako například různé sloučeniny síry, nebo jiné bioaktivní látky jako polyfenoly nebo karotenoidy. Sloučeniny síry poskytují i protizánětlivé účinky, posilují imunitu, působí antibakteriálně a snižují glukózu v krvi. Jednou z těchto sloučenin je alicin, zodpovědný nejen za léčivé účinky česneku, ale také za jeho zápach (vůni, chcete-li).

obrázek z unsplash.com

Česnek i cibule hrají významnou roli v prevenci i léčbě metabolického syndromu (dále jen MS). MS je označení pro soubor nemocí a rizikových faktorů, vyskytujících se často společně a výrazně zvyšujících riziko kardiovaskulárních chorob. A o které nemoci a faktory se jedná? Dle nejnovější definice IDF (International Diabetes Federation, Mezinárodní Federace Diabetu), musí mít člověk následující symptomy, aby byl klasifikován jako trpící metabolickým syndromem:

  1. Centrální obezita (obezita v oblasti pasu)

Plus jakýkoliv z následujících symptomů:

  1. Zvýšená hladina triglyceridů (nad 1.7 mmol na litr krve)
  2. Snížená hladina HDL cholesterolu (pod 1.03 mmol/l u žen a 1.29 mmol/l u mužů)
  3. Zvýšený tlak krve (nad 130/85)
  4. Zvýšená plazmatická glykémie na lačno (nad 5.6 mmol/l)


Symptomy MS

Byl prokázán například významný účinek v léčbě aterosklerózy, jednoho z onemocnění, které vzniká na podkladě metabolického syndromu. Studie z roku 1999 (Koscielny, Klussendorf, Latza, Schmitt, Radtke, Siegel, Kiesewetter H) prováděna po dobu 4 let prokázala snížení tvorby aterosklerotických plátů v oběhovém systému o 5–18%. U osob mezi 50 a 80 lety, kdy se z důvodu oslabení stěn cév tvorba těchto plátů přirozeně zvyšuje, došlo ke snížení tvorby o 6–13%.

Zázvor 

Tento asijský kořen je znám především svými pozitivními účinky při kinetóze (cestovní nevolnosti). Interiér vašeho auta už může být během vánočních cest za rodinou v naprostém bezpečí. V roce 1982 byla v Dánsku provedena studie (Mowrey, Clayson) s námořními kadety, kteří byli po požití 940 mg sušeného zázvoru, oproti kontrolní skupině s placebem, mnohem odolnější vůči mořské nemoci. Tento efekt se týká i ranních nevolností během těhotenství, po operaci nebo během chemoterapie.

obrázek z pixabay.com

Zázvor tělo zahřívá a podporuje imunitní systém. Díky terpenům a terpenoidům (další bioaktivní látky) má také antibakteriální účinky, pomáhá při nechutenství nebo žaludečních potížích.

Pro ty z vás, kteří máte problémy s bolestivostí kloubů, může být právě zázvor výbornou volbou při potlačování zánětů. Zázvor totiž blokuje enzymy, které by jinak tvořily zánětlivé prostaglandiny (hormonům podobné látky působící lokálně v různých tkáních).

Podobně jako česnek a cibule, i zázvor působí preventivně v případě metabolického syndromu i rakoviny (Krishnapura Srinivasan, 2017). U zázvoru se jedná především o různé typy rakoviny gastrointestinálního traktu (Prasad, Tyagi, 2015).

Křen

Pokud máte ucpaný nos a zánět vedlejších nosních dutin (sinusitida), křen pomůže s odstraněním přebytečných hlenů. Křen vykazuje antimikrobiální a antioxidační působení (opět díky vitamínu C a dalším látkám). Významnou látkou obsaženou v křenu je allylisothiokyanát patřící do skupiny glukosinolátů. 

Allylisothiokyanát prokázal schopnost bránit dělení rakovinných buněk v prostatě a stal se tím možným doplňkem při léčbě tohoto typu rakoviny (Srivastava, Xiao, a kol., 2003). Alkoholový roztok s touto látkou se rovněž užívá jako protidráždivý prostředek při neuralgiích, bolestech nervového původu. Soubor tří studií z Číny, Japonska a Norska (Taylor, Abdelhadi, Dosoretz, 2017) dokazuje i hypotetický pozitivní efekt v křenu obsažené peroxidázy (enzym rozkládající peroxid vodíku, vysoce reaktivní molekulu, která může poškozovat mozkové buňky), který by mohl chránit před vznikem demence. 

Vyžaduje však specifický způsob konzumace, a to rozžvýkáním a následným prodýcháváním nosními dutinami. Osobně si to moc neumím představit, jelikož křen je jedna z mála chutí, které mi opravdu dělají problém. S věkem se však citlivost na chuť zhoršuje a lidé pokročilého věku by měli mít s tímto postupem menší obtíže.

Kurkuma

Tato původem indická rostlina, vzhledem připomínající zázvor, výborně doplňuje předešlé léčivé rostliny. Silným protizánětlivým účinkem své hlavní složky, kterou je kurkumin, snižuje ztuhlost, otoky a bolesti kloubů. Tento účinek se projeví i při léčbě žaludečních vředů, syndromu dráždivého tračníku nebo při zánětu slinivky. V zimním období nás může zajímat schopnost kurkuminu ulevovat od kašle a ucpaného nosu. Podrobněji se o kurkumě rozepsala kolegyně Terka Koukalová.

Každého z nás jednou bude zajímat specifická vlastnost kurkuminu, a to zpomalování stárnutí. Mluvím teď však o stárnutí mysli, spíše než těla. Má neuroprotektivní a neuroreparativní účinky, tudíž chrání před vznikem, či postupem různých neurologických onemocnění, jako je demence, Alzheimerova choroba apod. (Flores, 2017)

Chilli papričky

Mnohé z vás to nejspíš nepřekvapí, ale chilli papričky nejsou pouze prostředkem k dochucení jídla. Pro mě dokonce právě tímto prostředkem nejsou, jelikož po jejich požití cítím pouze pálení a potřebu vypít galon studené vody. Chilli papričky, původem z Jižní Ameriky, obsahují podobně jako ostatní výše zmíněné rostliny širokou škálu bioaktivních látek. Tyto látky jsou například oleoresin (silný antioxidant), fenoly, karotenoidy a kapsaicinoidy. 

Právě kapsaicin je klíčovou látkou v těchto plodech. Sportovci ji mohou znát například z přípravků na bolest svalů. Kapsaicin totiž intenzivně zvyšuje lokální prokrvení, v různých mastech tak působí jako analgetikum. Používá se také jako antiseptikum, což je antibakteriální látka aplikovaná na živou tkáň nebo kůži (desinfekce).

obrázek z pixabay.com

Chilli papričky jsou oblíbenou přísadou v mnoha tropických zemích. Není tomu tak náhodou, jelikož pomáhají chránit před gastrointestinální infekcí. V těchto oblastech se přidávají do jídel, mimo jiné, proto aby snížily riziko otravy.
Pro země kde ve větší míře hrozí podvýživa, jsou tyto plody významným zdrojem vitamínů. Jedná se zejména o vitamíny A, C a kyselinu listovou (Kantar, Anderson, Lucht, a kol.). Již v malém množství tyto hodnoty výrazně překročily doporučené denní dávky.

Posledním velkým benefitem, který zde zmíním je vliv chilli papriček na hubnutí (Zheng J, Zheng S, a kol.). Tento vliv je způsobem hned několika faktory:

  • Zvýšení prokrvení trávícího traktu, čímž je trávenina efektivněji zpracována,
  • Částečně blokuje proces adipogeneze (první fáze tvorby tuků),
  • Zvýšení sytosti a snížení potřeby se dojídat.

Jablečný ocet

Jedinečnou vlastností octa je získávat z rostlin účinné látky. Tyto látky navíc tělo dokáže ve spojení s octem i lépe využít. Je to pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč byl do původního receptu zařazen. Konkrétně jablečný ocet obsahuje enzymy, které stimulují trávení.

Kyselina octová účinně zneškodňuje škodlivé bakterie (např. E. coli) a zabraňuje jim v množení. Dále dokáže jablečný ocet stabilizovat krevní cukr, snižovat hladinu cholesterolu a navozuje pocit sytosti (Fahey, 2017). Fytochemické látky kvercetin a katechiny se mohou rovněž pochlubit možnými účinky v oblasti prevence rakoviny v oblasti ústní dutiny, žaludku, střev, prsních žláz, plic a kůže (Fahey, 2017).

Možná vám někdy někdo poradil, abyste pili jablečný ocet, pokud chcete zhubnout. Kondo a kol. v roce 2009 provedli studii, ve které 155 zdravých japonců konzumovalo 1–2 lžíce jablečného octa denně, po dobu 12 týdnů. Jejich hodnoty BMI, viscerálního tuku a hladiny triglyceridů po tomto období značně poklesly. Může za to pravděpodobně kyselina octová, která ovlivňuje expresi genů cholesterolu a podporuje lipolýzu (Fahey, 2017).

Pokud doma chováte krysu trpící diabetem, můžete jí pomoci s kontrolou hladiny glukózy. Studie dokázaly, že jablečný ocet u nich tuto hladinu snížil po jídle o vyšším množství sacharidů. Další studie byly provedeny i na lidech. Jejich výsledkem je obdobný efekt. Toho nejspíš jablečný ocet dosahuje tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku, a potlačuje aktivitu enzymů trávících sacharidy. Tím redukuje jejich vstřebávání (Fahey, 2017).

Nebojte se a využijte sílu rostlin

Říše rostlin nabízí neuvěřitelné možností, jak nás chránit před nemocemi, jak nás léčit, nebo nám zvyšovat sportovní výkony. Jen těchto několik příkladů vás snad přesvědčí dát těmto potravinám šanci. Že to zní "nechutně"? Nejenom zní, ale také je. Nenechte se tím však odradit, recept si stejně jako já upravte podle svého. Podle toho, co zvládnete a co konkrétního od toho očekáváte. Vytvořte si klidně kombinace vlastní! Mé osobní zkušenosti s tímto elixírem mi stačí pro to, abych ho nadále konzumoval. Po sepsání tohoto článku jsem však ještě více motivovaný v tom pokračovat a hledat i další cesty, jak své zdraví rostlinami obohatit. Pevně doufám, že budete mít stejný pocit.

Zdroje

Holly L. Nicastro, Sharon A. Ross and John A. Milner, Garlic and Onions: Their Cancer Prevention Properties, DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172 Published March 2015

Dr. Rajiv Sharma, Improve your health! With garlic & onion, Diamond Pocket Books (P) Ltd., 2005

Yawen Zeng,  Yuping LiJiazhen YangXiaoying PuJuan DuXiaomeng YangTao Yang, and Shuming Yang, Therapeutic Role of Functional Components in Alliums for Preventive Chronic Disease in Human Being, Published online 2017 Feb 5. 

WENZEL, Melanie. Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-5155-9.
Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials, Krishnapura Srinivasan Department of Biochemistry and Nutrition, CSIR Institute, 2017

LOHMANN, Maria. Zásaditý doktor: zásaditá strava - cílená pomoc při nejčastějších druzích onemocnění. Olomouc: ANAG, c2014. ISBN 978-80-7263-871-0.

Sahdeo Prasad, Amit K. Tyagi, Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer, Gastroenterol Res Pract. 2015, Published online 2015 Mar 8. 

SRIVASTAVA SK, XIAO D, LEW KL, HERSHBERGER P, KOKKINAKIS DM, JOHNSON CS, TRUMP DL a SINGH SV. Allyl isothiocyanate, a constituent of cruciferous vegetables, inhibits growth of PC-3 human prostate cancer xenografts in vivo. Carcinogenesis[online]. 2003, 24(10), 1665-70 [cit. 2017-10-05]. ISSN 01433334.
 
TAYLOR, Catherine E., Samya O. ABDELHADI a Carlos G. DOSORETZ. Horseradish and radish peroxidases eaten with fish could help explain observed associations between fish consumption and protection from age-related dementia. Medical Hypotheses[online]. 2017, 107, 5-8 [cit. 2017-10-05]. DOI: 10.1016/j.mehy.2017.07.010. ISSN 03069877.
 
BARNARD, Neal D. Jídlem proti bolesti: nové revoluční strategie pro maximální úlevu od bolesti : jídelníčky a recepty podle Jennifer Raymond. Olomouc: ANAG, 2014. ISBN 978-80-7263-888-8.
 
MANCINI, Fabrizio. Síla sebeléčení: najděte klíč ke svým přirozeným léčivým schopnostem za 21 dní. Olomouc: ANAG, c2014. ISBN 978-80-7263-900-7.
 
GONZALO FLORES. Curcuma longa L. extract improves the cortical neural connectivity during the aging process. Neural Regeneration Research, Vol 12, Iss 6, Pp 875-880 (2017) [online]. 2017, 12(6), 875-880 [cit. 2017-10-05]. DOI: 10.4103/1673-5374.208542. ISSN 16735374.

KANTAR MB, ANDERSON JE, LUCHT SA, et al. Vitamin Variation in Capsicum Spp. Provides Opportunities to Improve Nutritional Value of Human Diets. Plos One [online]. 2016, 11(8), e0161464 [cit. 2017-10-05]. DOI: 10.1371/journal.pone.0161464. ISSN 19326203.

ZHENG J, ZHENG S, FENG Q, ZHANG Q a XIAO X. Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications. Bioscience Reports [online]. 2017, 37(3) [cit. 2017-10-05]. DOI: 10.1042/BSR20170286. ISSN 15734935.

MAHMOUDI. Effect of apple vinegar and honey combination on lowering levels of blood lipids. Complementary Medicine Journal of Faculty of Nursing and Midwifery, Vol 6, Iss 2, Pp 1480-1489 (2016) [online]. 2016, 6(2), 1480-1489 [cit. 2017-10-05]. ISSN 22287094.

FAHEY, Rebecca L. Health Benefits of Apple Cider Vinegar and Other Common Vinegars: A Review. Integrative Medicine Alert[online]. 2017, 20(6), 1-6 [cit. 2017-10-14]. ISSN 1096942X.

XIAO D, SRIVASTAVA SK, LEW KL, ZENG Y, HERSHBERGER P, JOHNSON CS, TRUMP DL a SINGH SV. Allyl isothiocyanate, a constituent of cruciferous vegetables, inhibits proliferation of human prostate cancer cells by causing G2/M arrest and inducing apoptosis. Carcinogenesis [online]. 2003, 24(5), 891-7 [cit. 2017-10-14]. ISSN 01433334.

SRINIVASAN, Krishnapura. Review article: Ginger rhizomes (Zingiber officinale). PharmaNutrition [online]. 2017, 5(1), 18-28 [cit. 2017-10-17]. DOI: 10.1016/j.phanu.2017.01.001. ISSN 22134344.

Kondo T, Kishi M, Fushimi T, et al. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem 2009;73:1837-1843.

  •