Funkční potraviny: Co to je, a proč je zařadit do jídelníčku?

ověřil/a PhDr. Barbora Matějčková
Komentáře
Funkční potraviny: Co to je, a proč je zařadit do jídelníčku?
Image by Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Funkční potraviny obsahují složky, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. 

  • Klíčové látky mohou být v potravině obsaženy přirozeně, nebo jimi mohou být záměrně obohaceny. 

Kde se funkční potraviny vzaly? 

Původní koncept funkčních potravin pochází z Japonska, kde se v 80. letech 20. století potraviny přirozeně obsahující zdraví prospěšné složky, nebo těmito složkami obohacené, označovaly jako FOSHU (food for specified health uses). V České republice a Evropě v současnosti neexistuje přesná definice ani kritéria, která by funkční potraviny popisovala. Řada pravidel a předpisů souvisejících s označováním potravin a výživovými a zdravotními tvrzeními však úzce souvisí právě i s funkčními potravinami, a řídí se tedy pravidly danými (ES) 1924/2006.

Jak funkční potraviny vypadají dnes? 

Podle studií vykazují funkční potraviny jisté zdravotní vlastnosti a schopnost snížit riziko rozvoje některých chronických onemocnění nad rámec tradičních živin, které obsahují – tato poněkud kostrbatá věta znamená, že kromě nutriční (vyživující) funkce tyto potraviny obsahují také látky, které vašemu zdraví poskytují něco “navíc”. Tyto potraviny se však stále řadí do běžné konvenční stravy, jsou určeny ke každodenní konzumaci a nejedná se tak o léčivé přípravky nebo doplňky stravy ve formě tablet, prášku apod. 

Zdraví prospěšné látky mohou být v potravinách obsaženy přirozeně, aby však byla daná látka obsažena v dostatečné míře, je v některých případech nutné přistoupit k tzv. fortifikaci, neboli obohacování. Cílem těchto potravin je tedy obohatit stravu o látky podporující funkci imunitního systému, optimální složení střevního mikrobiomu nebo antioxidanty a bioaktivní látky podporující prevenci před rozvojem kardiovaskulárních a dalších chronických chorob. 

Jaké složky jsou odpovědné za pozitivní vlastnosti funkčních potravin? 

Jak již bylo zmíněno výše, funkční potraviny dnes nemají oficiální definici a neexistuje tudíž ani pevně daný seznam složek s pozitivním vlivem na zdraví. Tento článek tedy uvádí výčet látek, které jsou typicky obsažené v běžném jídelníčku střední Evropy a mají oporu v odborné literatuře.

1. Probiotika

Probiotika jsou živé organismy osidlující nejrůznější oblasti a části lidského těla, v tomto případě ale bude největší pozornost věnována střevnímu mikrobiomu. Výzkum potvrzuje, že složení bakteriálního osídlení vašich střech se zásadně promítá nejen do funkce trávení a vylučování, ale také do fungování imunitního systémupsychické pohody. Do jisté míry může také střevní mikrobiom určovat úspěšnost hubnutí

2. Prebiotika 

Prebiotika se od probiotik liší v tom, že se nejedná o živé organismy, ale o nestravitelné složky potravy, kterými se tyto mikroorganismy živí, a mohou tak lépe prospívat. Nejčastěji se jedná o probiotika ve formě oligo nebo polysacharidů. 

3. Synbiotika

Pojem synbiotika označuje kombinace dvou výše uvedených složek, tedy probiotika a prebiotik. Ukazuje se, že jejich kombinace dosahuje vyššího efektu, než když jsou tyto složky podávány jednotlivé.

4. Vitaminy a minerální látky

Vitaminy a minerální látky jsou často přehlíženou, ale nezbytnou složkou stravy. Mnoho z nich vykazuje antioxidační funkci, ale zejména jsou potřebné při syntéze nejrůznějších látek důležitých pro metabolismus nebo dokonce tělesných struktur (viz kolagen a vitamin C). Mimo to jsou často důležité pro samotný průběh reakcí v těle, třeba v případě energetického řetězce. 

Při tepelné úpravě, nevhodném skladování potravin nebo nadměrné konzumaci vysoce zpracovaných produktů na úkor whole foods se však může stát, že jejich přirozený obsah v potravinách se rapidně sníží. Problémem pak mohou být také nejrůznější diety a potravinové intolerance či alergie. Např. vegani mohou trpět nedostatkem vitaminu B12, který je obsažen v živočišných potravinách, a lidé s alergií na bílkovinu kravského mléka zase nemusejí konzumovat dostatek vitaminu D a vápníku, jejichž hlavním zdrojem je mléko a mléčné výrobky. Ačkoli zásadním pravidlem je konzumace pestré stravy s dostatkem ovoce, zeleniny a celistvých potravin, v některých případech může být vhodné poohlédnout se právě po fortifikovaných funkčních potravinách, nebo sáhnout po doplňcích stravy. 

5. Antioxidanty a další bioaktivní látky

Reaktivní formy kyslíku se staly synonymem něčeho negativního – pravdou však je, že v těle jsou potřebné pro funkci imunitního systému nebo syntézu žlučových kyselin. Problém ale nastává, když je jich příliš mnoho, a proto vaše tělo disponuje tzv. antioxidačním systémem, který má za úkol nastolit rovnováhu. Přestože hlavní roli hrají v tomto procesu právě vlastní systémy těla, je vhodné tyto děje podpořit právě skrze příjem antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek ze stravy. 

Existuje mnoho látek s antioxidačními účinky, např. vitamin E, vitamin C, polyfenoly včetně katechinů ze zeleného čaje, karoteinoidy, kurkumin a spousta dalších. 

6. Mastné kyseliny

Přestože většinu mastných kyselin (MK) je lidské tělo schopno si samo vytvořit, existuje několik výjimek, a to z řad omega‑6 a omega‑3 mastných kyselin, kdy se pak z těchto MK tvoří další důležité mastné kyseliny. Ve stravě je problematické dosáhnout na dostatečný příjem zejména omega‑3 mastných kyselin, poněvadž opravdu kvalitním zdrojem jsou zejména tučné mořské ryby, které českému spotřebiteli příliš nevoní. Pokud tedy nejste milovníkem ryb, doporučuji zvážit jejich doplnění formou obohacených potravin nebo doplňků stravy. Jak si vybrat správné suplementy, se dozvíte v článku Jak si vybrat omega‑3 a rybí olej?

7. Beta‑glukany

Poslední zmíněnou složku s pozitivním vlivem na zdraví tvoří beta‑glukany. Najdete je zejména v ovsu, ovesných otrubách, ječmeni nebo ječných otrubách. Jeho příznivé účinky jsou prokázané zejména v případě udržování normální hladiny cholesterolu v krvi, má to ale několik pravidel. Podle SZPI je potřeba myslet na to, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 3 g beta‑glukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů denně.

Funkční potraviny: Co to je, a proč je zařadit do jídelníčku?
Image by Freepik

Jaké jsou tedy příklady konkrétních potravin? 

1. Potraviny s přirozeným obsahem funkčních složek

  • ovoce a zelenina: obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a dalších biologicky aktivních složek

  • oves, ječmen: obsahuje beta‑glukany, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi

  • česnek: obsahuje sirné sloučeniny a látky s antioxidačními schopnostmi, které mohou podpořit funkci imunitního systému, ochranu před volnými radikály 

  • celozrnné obiloviny a luštěniny: obsahují vlákninu, která přispívá k normální funkci trávení a některé její složky slouží také jako potrava pro střevní bakterie (tj. prebiotika)

2. Obohacené potraviny

Typicky se tak může jednat např. o:

  • jodidovanou sůl

  • rostlinné nápoje fortifikované vitamin D a vápníkem

  •  cereálie obohacené železem

  • fermentované mléčné výrobky

U fermentovaných mléčných produktů se ještě na chvíli zastavíme – možná byste je čekali spíše v první skupině potravin, obsahující funkční složky přirozeně. Z technologického hlediska ale syrové mléko probiotické mikroorganismy přirozeně neobsahuje, a bakteriální kultura se za účelem fermentace do mléka dodatečně přidává. Z toho důvodu jsou zařazeny zde. 

Co si z toho vzít? 

Funkční potraviny jsou zdrojem určitých složek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Ty pak mohou být v potravinách obsaženy přirozeně, nebo do nich být přidány. Přestože základem by měla být vždy pestrá a vyvážená strava založená na celistvých potravinách, zařazení obohacených potravin do jídelníčku může být v některých případech výhodné, obzvláště pokud je z nějakých důvodů nutné vyloučit určitou skupinu potravin, která je přirozeným zdrojem dané látky. 

Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co to vlastně jsou antioxidanty, jaký mají vliv na fungování lidského těla a jak se doplňují s vlastními antioxidačními systémy našeho těla? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Jaký je rozdíl mezi vitaminy a minerály ve stravě a těmi v tabletkách?
Naše současná strava nám již neposkytuje tolik minerálních látek a vitaminů jako před lety. Do jaké míry je toto tvrzení pravdivé a máme důvod se obávat nedostatku těchto látek ve stravě? Má používání doplňků stravy své místo a pro koho jsou takové doplňky stravy takřka nezbytné?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Rozpustná a nerozpustná vláknina: jaké jsou rozdíly a která je zdravější?
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a společně tvoří oba typy vlákniny důležitou součást jídelníčku. Jaké jsou rozdíly mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?
Jak vybrat omega 3 a rybí olej?
Jak vybrat omega 3 a rybí olej?
Suplementy omega‑3 patří mezi nejoblíbenější na trhu. Na jaké ukazatele je dobré dát si pozor, pokud vybíráte kvalitní výrobek?
Co jsou betaglukany a jaké mají účinky?
Co jsou betaglukany a jaké mají účinky?
Zabýváte se otázkou, jak si v tyto začínající podzimní dny co nejvíce posílit imunitu? A chcete vyzkoušet něco jiného než osvědčené vitamíny? Přečtěte si více o betaglukanech v tomto článku a třeba jim potom, doslova, přijdete na chuť!
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Whole foods: co to je a jak působí na vaše zdraví?
Whole foods: co to je a jak působí na vaše zdraví?
Možná jste už slyšeli, že základ vašeho jídelníčku by měly tvořit tzv. whole foods. O jaké potraviny se ale konkrétně jedná? A znamená to, že žádné potraviny vyráběné vyšším stupněm zpracování nemají ve zdravém stravování místo? Dozvíte se v novém článku.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na bederní páteř pro uvolnění i posílení
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Cviky na krční páteř pro uvolnění i posílení
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?