Grizly Quinoa červená
Grizly Quinoa červená
Grizly Quinoa červená je populární bezlepková pseudoobilovina. Kromě nejznámější bílé, existuje ještě červená a černá. Všechny tři základní druhy mají významné nutriční vlastnosti.
Grizly Quinoa červená je populární bezlepková pseudoobilovina. Kromě nejznámější bílé, existuje ještě červená a černá. Všechny tři základní druhy mají významné nutriční vlastnosti.
Grizly Quinoa červená je populární bezlepková pseudoobilovina. Kromě nejznámější bílé, existuje ještě červená a černá. Všechny tři základní druhy mají významné nutriční vlastnosti. Quinoa červená je vhodná pro sportovce, protože přináší rychlou energii, sílu a vytrvalost, pozitivně působí na svaly a tkáně. Pochází z Jižní Ameriky, kde ji starověcí Aztékové a Inkové považovali za posvátnou a za "matku zrn". V současnosti je jedním z pilířů zdravé výživy a měla by tvořit součást vyváženého jídelníčku každé domácnosti. Pyšní se vysokým obsahem bílkovin, je také zdrojem vlákniny, vyváženého množství aminokyselin, a také širokou škálou vitaminů a minerálních látek (A, B, C, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, zinek).
Hodí se do spousty typů pokrmů, používá se jako příloha i jako součást hlavního jídla. Dá se kombinovat se zeleninou, masem, ale také se sušeným ovocem (švestky, meruňky, brusinky) nebo oříšky (mandle, kešu, para ořechy) a semínky (lněné, chia, slunečnicové). Výborně chutná také s luštěninami, kde společně tvoří nutričně velmi výživnou kombinaci. Ještě lepší chuti dosáhneš, pokud namísto čisté vody použiješ při vaření například zeleninový nebo kuřecí vývar, ale také bylinky, cibuli a česnek.